Profesor Milutin Petronijević: Ukoliko želimo 1,7 GW solara do 2030. godine, treba da se fokusiramo na male elektrane

Ostavite komentar


  1. Мене мучи једно глупо, дечачко питање; где ћемо са одпадом од соларних и ветро електрана. Прича се да је тај одпад неуништив и нерециклирајући!!
    Као и пластичне боце од свега што пијемо.

  2. Glavna prepreka većoj izgradnji fotonaponskih sistema kod „malih“ kupaca EE je skup obračun. Video sam jedan račun gdje su za kupca-proizvođača u tri stavke obračunali 5000. dinara, a pripada kategoriji domaćinstvo. To su naknade za: obnovljive izvore, energetsku efikasnost i posebna naknada za ove korisnike u iznosu 3716. dinara koja je paušalna i nema nikakvo obrazloženje.
    Ne znam kakav je obračun u zemljama koje navodi te, uz ovaj obračun gubi se motiv za postavljanje solarnih sistema.

  3. Kada ce moci fizicka lica da na svojim imanjima ,parcelama, njivama imaju svoje solarne panele i prodaju struju EPS-u ?

  4. Trebalo bi država da subvencioniše i oslobodi poreza na solarne panele svako domaćinstvo koje odluči da ih instalira na svom krovu , s tim da višak energije koju proizvede a ne potroši u toku meseca ustupa EPS- u besplatno.
    Na taj način bi se i domaćinstvima i državi relativno brzo isplatila investicija i poboljšala energetska situacija.

  5. Profesoru pitanje,,odakle mu 5evro centi po kw,,,ako se uloži velika investicija,i rok vraćanja ,i koliko ,,,,,sva investicija da se vrati,,,,za 25 godina
    Lip,,,magare do zelene trave,,,

Ostavite komentar


Klimatske promene

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.