Od 1. jula stupila na snagu nova pravila za kupce-proizvođače u Srbiji 1Foto: EPA/MIKE NELSON

Od 1. jula 2024. godine, za kupce proizvođače električne energije u Srbiji, važe nova pravila.

Prema njima, za status prozjumera mogu da apliciraju domaćinstva za elektrane na krovu snage 10,9 kW, dok ostali kupci-proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt, mogu da apliciraju za elektrane do 150 kW, prenosi Energetski portal.

Pomenutim datumom, prestao je da važi prelazni period koji je podrazumevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do 5 MW, navodi se na sajtu OIE Srbije i dodaje da svi koji su proceduru započeli po starim pravilima, mogu da završe proces i upišu se u registar prozjumera.

Takođe, Izmene Zakona o energetici omogućiće status aktivnog kupca za elektrane snage veće od 150 kW.

Prema podacima iz Registra prozjumera Elektrodistribucije Srbije, u ovom trenutku upisano je 3.222 prozjumera čija je ukupna snaga 55,3 MW.

Od kada je usvojem Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije u aprilu 2021. godine, kojim se uveden i definisan i pojam prozjumera, beleži se pozitivan trend rasta broja kupaca proizvođača u Srbiji, prenosi OIE Srbija.

Kada je reč o kategoriji kupac-proizvođač koji je domaćinstvo, trenutno ima 2.375 domaćinstava sa ukupnom instalisanom snagom proizvodnih objekata od 19,25 MW.

Na prvom mestu, prema broju prozjumera nalaze se upravo domaćinstva. Najmanju kategoriju predstavljaju stambene zajednice i njih ima tri – u Subotici, Pančevu i Nišu, a ukupna instalisana snaga solarnih elektrana na ovim zgradama iznosi 69,5 kW.

Ipak, drugo mesto prema broju, ali ubedljivo prvo mesto prema instalisanoj snazi, zauzeli su prozjumeri koji se nalaze u kategoriji Ostali kupci-proizvođači.

Ukupno ih je 844 sa instalisanom snagom od blizu 36 MW, od čega su 787 pravna lica i 57 fizička lica. Najveći u ovoj grupi, ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, jeste kompanija Toyo Tires iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW, a izgradnja ove solarne elektrane poverena je kompaniji MT-KOMEX koja ima dugogodišnje iskustvo u izgradnji solarnih elektrana u Srbiji.

Udruženje OIE Srbija analiziralo je kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Analiza pokazuje da su najbrojniji telekomunikacioni objekti, kojih ima 331 sa instalisanom snagom 3,6 MW, s tim što najveća instalisana snaga – 20,3 MW odlazi na 138 industrijskih objekata.

Zanimljivo je i da se u kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 13 crkava, devet škola i pet vrtića.

Prisećanja radi, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, kupac-proizvođač je definisan kao krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivi izvori energije, pri čemu se proizvedena električna energija koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak proizvedene električne energije isporučuje u prenosni sistem, distributivni sistem, odnosno zatvoreni distributivni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari