Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini počele sa radom (FOTO) 1Elektrana na krovu mesne zajednice Temska Foto: FB/Energetska zadruga Elektropionir

Prve zadružne solarne elektrana na Staroj planini počele su sa radom. Elektrane Solara Stara u selima Dojkinci i Temska na Staroj planini upravo su priključene na elektrodistributivnu mrežu i spremne su da proizvode zelenu električnu energiju, saopštila je danas Energetska zadruga Elektropionir.

Ova energetska zadruga je uz pomoć lokalne zajednice iz Temske i Dojkinaca, Grada Pirota i građana, organizacija i firmi koji su donirali novac, opremu i rad, kompletirala pionirski poduhvat izgradnje i puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji.

Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini počele sa radom (FOTO) 2
Elektrana na krovu Doma kulture Dojkinci   Foto: FB/Energetska zadruga Elektropionir

„Pre tačno dve godine završena je donatorska kampanja, a pre godinu dana postavljene su solarne elektrane na krovove mesne zajednice u Temskoj i doma kulture u Dojkincima. Proces pribavljanja sve potrebne dokumentacije je trajao oko godinu i po dana i nije bio jednostavan i jeftin ali smo zajedničkim trudom uspeli da ga uspešno završimo. Znali smo da će procedure trajati dugo i da su dosta zahtevne, a deo naše odluke da se u sve ovo upustimo jeste bila i želja da se ovaj proces učini transparentnijim i da se proveri mogućnost njegove primene i u drugim sredinama“, navodi Elektropionir u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Kako kažu, energiju koju budu proizvodile njihove solarne elektrane otkupljivaće kompanija Restart Energy, a godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela Temska i Dojkinci.

Svojim radom, novcem ili opremom Solarnu Staru pomogli su brojni meštani ova dva sela, 229 donatora, nadležne službe Grada Pirota i brojne organizacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari