Raspisan još jedan javni konkurs za zamenu kotlarnica i bolji kvalitet vazduha, izdvojeno 245 miliona dinara 1Foto: ekologija.gov.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je raspisalo još jedan javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje. kako ističu, to je jedna od mera unapređenja kvaliteta vazduha u Srbiji, a u cilju podrške toplanama i javnim ustanovama da pređu na ekološki prihvatljivije energente.

Prema rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, ovim konkursom lokalnim samoupravama stavljeno je na raspolaganje još oko 245 miliona dinara.

„Očekujem da će sredstva koja smo obezbedili biti iskorišćena za podršku kvalitetnim projektima, koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha u lokalnim samoupravama. Pozivam gradove i opštine da pripremaju projekte i da konkurišu, jer je ovo odlična prilika da zamene stare kotlove na ugalj, mazut i lož ulje, novim kotlovima na ekološki prihvatljivije energente. Ovo je drugi put ove godine da raspisujemo konkurs za zamenu kotlova u javnim ustanovama, školama, vrtićima ili toplanama, kako bismo pomogli da što više javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljiviji energent“, navela je ona.

Rok za podnošenje zahteva za dodelu sredstava je 13. septembar 2024. godine a pravo da podnesu zahtev imaju jedinice lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje javne konkurse za zamenu kotlarnica od 2021. godine i do sada je 75 jedinica lokalne samouprave uspelo da kandiduje kvalitetne projekte i time obezbedi podršku države za njihovu relizaciju.

„Nastavićemo da obezbeđujemo sredstva i u narednom periodu, jer su realizacijom ovakvih projekata dajemo važan doprinos u ostvarenju našeg glavnog cilja, a to je bolji kvalitet vazduha za sve“, dodala je ministarka Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari