RCC: Zapadnobalkanska šestorka podržala Hamburšku deklaraciju o Zelenoj agenci za Z. Balkan 1Foto: BETAPHOTO/Danilo Papic

Predstavnici šest ekonomija sa Zapadnog Balkana su, danas u Hamburgu, podržali Hamburšku deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, čime su još jedanput potvrdili svoju posvećenost Zelenoj agendi za Zapadni Balkan na sastanku koji je organizirao Savet za regionalnu saradnju (RCC) u saradnji sa federalnim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke i uz podršku Evropske komisije, saopštio je RCC.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu istakla je tokom sastanka da Zelena agenda za Zapadni Balkan, usvojena pre 3 godine, može istinski doprineti smanjenju zagađenja i emisije ugljenika i ostvarivanje zajedničkih ciljeva klimatske neutralnosti. Naglasila je da klimatska kriza ne jenjava i da zahteva ambiciozniji pristup i veća ulaganja.

„Naša srca su ispunjena tugom zbog potresnih slika koje dolaze iz Bosne i Hercegovine – izgubljenih dragocenih života i teško oštećene ključne infrastrukture – koje evociraju sećanja na velike poplave 2014. godine. Tragedije ove vrste mogu nas baciti u očaj ili navesti da se pokrenemo s još većom odlučnošću kako bismo zaštitili ljude i naše domove“, rekla je Bregu.

Kako je ukazala kjučni ekološki problemi koji muče građane regiona su zagađenje vazduha (57%), zagađenje vode (43%), zagađenje tla (38%), a zatim i neadekvatno upravljanje otpadom (37%).

„Klimatska kriza ne jenjava i predstavlja veliki izazov koji zahteva ambiciozniji pristup i veća ulaganja. Moramo se bolje pripremiti za klimatske promene, zaštititi i obnoviti našu biološku raznolikost, te istovremeno dekarbonizirati i industrijalizirati. Održiv i inkluzivan rast kojim se na prvo mesto stavljaju ljudi, priroda i klima mora biti putokaz za sve naše aktivnosti,“ rekla je Bregu tokom sastanka.

Pored uspostavljanja Ministarskog sastanka o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, koji će se od sada održavati na godišnjem nivou, Hamburška deklaracija o Zelenoj agendi Zapadnog Balkana ističe nekoliko ključnih inicijativa, uključujući pokretanje revizije Akcionog plana za provođenje Zelene agende Zapadnog Balkana, finaliziranje „Regionalnog Akcionog plana za prevenciju zagađenja plastikom, uključujući i morski otpad“ te Mape puta za prilagođavanje klimatskim promenama u šest ekonomija Zapadnog Balkana, izradu Strateškog plana za bioraznolikost Zapadnog Balkana do 2030. godine i uspostavljanje postupaka monitoringa, izveštavanja, verifikacije i akreditacije (MRVA) emisija.

Deklaracija će biti deo zaključaka predsedavajućih Samita Berlinskog procesa za 2024. godinu koji će biti održan 14. oktobra u Berlinu.

Nemačka ministarka za ekonomsku saradnju i razvoj, Svenja Šulce(Schulze), naglasila je da se održivi razvoj Evrope oslanja na snažnu regionalnu saradnju i trenutni politički impuls Berlinskog procesa, pohvalivši posvećenost i napredak koji je Zapadni Balkan ostvario ka zajedničkim ciljevima održivosti.

Primarni cilj ovog prvog Godišnjeg ministarskog sastanka o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan bio je da se razmotri napredak koji je postignut u sprovođenju Akcionog plana Zelene agende za Zapadni Balkan u svih sedam komponenti te da se pruže strateške smernice za buduća nastojanja, saopštio je RCC.

Kroz interaktivne diskusije i dijaloge, učesnici su identifikovali područja uspeha, izazove i prilike i dogovorili mere za ubrzanje napretka ka zajedničkim ekološkim ciljevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari