Sagorevanje peleta može biti jednako štetno za životnu sredinu kao i uglja, upozorava studija 1foto-EPA-PATRICK-SEEGER

Postrojenje na biomasu emituje četiri puta više od britanske termoelektrane na ugalj, tvrdi novi izveštaj organizacije Ember koji je ustalasao javnost.

Istraživanje organizacije koja se zalaže za ubrzavanje energetske tranzicije sugeriše da je elektrana na biomasu kompanije Drax bila najveći emiter ugljenika u Velikoj Britaniji u 2023. godini, i da je generisala četiri puta više emisija ugljen-dioksida od poslednje britanske termoelektrane na ugalj, Ratcliffe on Soar, koja treba da se zatvori u septembru, piše Cirkularna ekonomija.

Prema izveštaju, Drax je 2023. godine ispustio 11,5 miliona tona ugljen-dioksida, što predstavlja gotovo 3% ukupnih teritorijalnih emisija Velike Britanije.

Studija sugeriše da ova cifra premašuje kombinovane emisije sledeće četiri najveće elektrane i značajno prevazilazi emisije poslednje preostale britanske termoelektrane na ugalj (2,7 miliona tona). Autori tvrde da je samo u protekloj godini kompanija dobila 550 mil GBP subvencija, čime je ukupan iznos javnih sredstava koje je primila dostigao oko 7 mlrd GBP.

Ove subvencije su dostupne prema EU i britanskim šemama trgovanja emisijama, koje ne zahtevaju od elektrana na biomasu da prijavljuju emisije, pretpostavljajući da rast šuma nadoknađuje proizvedeni ugljen-dioksid, prenosi Energy Live News.

– Spaljivanje drvenih peleta može biti loše za životnu sredinu kao i ugalj. Podržavanje biomase subvencijama je skupa greška. Prava energetska sigurnost dolazi iz domaće energije vetra i sunca, zdravog elektroenergetskog sistema i ozbiljnog planiranja kako bi se energetski sistem učinio fleksibilnim i efikasnim – istakao je analitičar Embera, Frenki Majo.

Kompanija odbacuje navode

Portparol Draxa rekao je da je „ovo je još jedan manjkav izveštaj iz Ember-a koji bira da ignoriše široko prihvaćen i međunarodno priznat pristup obračunu ugljenika“.

– Kao rezultat, njegovi zaključci su u suprotnosti sa onim što vodeći svetski klimatski naučnici iz UN IPCC kažu o održivoj biomasi, kao i sa Emberovom analizom koja se oslanja na značajan doprinos tehnologije bioenergije sa hvatanjem i skladištenjem ugljenika u modeliranju čistog energetskog sistema do 2030. godine – rekao je portparol.

On je poručio da elektrana Drax proizvodi oko 8% obnovljive električne energije u Velikoj Britaniji, osiguravajući struju za milione domaćinstava i preduzeća.

– Plaćaju nam za struju koju proizvodimo kao i svakom drugom proizvođaču obnovljive energije – istakao je dodajući da kompanija planira da investira milijarde u razvoj dva postrojenja za bioenergiju sa hvatanjem i skladištenjem ugljenika: – Ova tehnologija je dokazana i to je jedini kredibilni način velikih razmera za generisanje sigurne obnovljive energije i uklanjanje ugljen-dioksida.

Izvor: Cirkularna ekonomija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari