Šest škola u Kragujevcu postaju prozjumeri – koristiće električnu energiju koju sami proizvedu 1Foto: EPA/MIKE NELSON

U okviru inicijative „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“ u Kragujevcu će biti postavljeni solarni paneli na šest osnovnih škola, saopšteno je iz Gradske uprave.

„Ušli smo u proces koji prethodi postavljanju solarnih panela na šest kragujevačkih osnovnih škola. U prvoj fazi će biti odrađeno ispitivanje na 12 škola, od kojih će biti izabrano šest koje su najpogodnije za ovu namenu“, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje u Kragujevcu Dušan Aleksić na završnom događaju ove regionalne inicijative održanom u Valjevu.

„Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“ imaju cilj da razviju model angažovanja ključnih društvenih aktera poput državnih škola, lokalne samouprave i lokalne zajednice u oblasti energetske tranzicije, i to razvijanjem njihovih kapaciteta da upravljaju proizvodnjom čiste/obnovljive, u ovom slučaju solarne energije.

U Valjevu su već postavljeni solarni paneli na šest škola i ovo je bila prilika da se razgovara o procesima koji prethode početku samostalne proizvodnje struje i uštedama koje nastaju.

Šest škola u Kragujevcu postaju prozjumeri – koristiće električnu energiju koju sami proizvedu 2
Foto: kragujevac.ls.gov.rs

“Postavljanje solarnih panela pratiće edukacija đaka o značaju obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, a materijalna korist biće uštede novca koji je trošen za plaćanje električne energije. Šest škola postaće prozjumeri – proizvođači jer će koristiti električnu energiju koju sami proizvedu, a viškove vraćati u elektrodistributivni sistem i koristiti ih kasnije kada budu imali veću potrebu za električnom energijom”, naveo je Aleksić.

Šest škola u Kragujevcu postaju prozjumeri – koristiće električnu energiju koju sami proizvedu 3
Foto: kragujevac.ls.gov.rs

Regionalnu inicijativu „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“ podržava i realizuje Fondacija za otvoreno društvo – Zapadni Balkan i Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, a edukativnu komponentu će sprovoditi Beogradska otvorena škola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari