Severno more nikad toplije, ima nove stanovnike: Morski biolozi ističu da će to uticati na lanac ishrane 1Severno more Foto: Pixabay/Markus_KF

Severno more nikada nije bilo ovako toplo! Podaci iz 2023. su navedeni u studiji istraživača biološke stanice na ostrvu Heligoland.

Mernu stanicu postavio je Institut „Alfred Vegener” (AVI), koji se nalazi u nemačkoj luci Bremerhave, prenosi RTS.

Kada pomislimo na Severno more, obično zamislimo jak hladan vetar, talase, tamnoplavu vodu. Ali klimatski uslovi koji sada vladaju na Severnom moru mnogo su se promenili.

Klima je postala umerena, iako tokom cele godine padne velika količina kiša. Merenja su pokazala da je prosečna temperatura mora 2023. godine bila nešto niža od 11,9 stepeni Celzijusa, saopštio je Institut.

Leto počinje krajem juna i završava se u septembru

Visoke temperature vode posledica su klimatskih promena i mogle bi da utiču na ekosistem u Severnom moru.

I ove godine naučnici su izmerili više temperature vode nego prethodne godine.

Iz Instituta naveli su da su januar, februar, mart i april 2024. pojedinačno među deset najtoplijih meseci u proseku od 1962. godine, od kada se vrše merenja.

„Sa prosečnom temperaturom mora od 6,9 stepeni Celzijusa, mart 2024. je bio najtopliji mart od 1962. godine”, navodi se u saopštenju.

„Severno more se brzo zagreva jer je to plitko, okruženo kopnom. Kao ogromna lokva”, rekao je direktor biološke stanice, prof. Karen Viltšir.

Institut upozorava da će morski toplotni talasi verovatno uticati ne samo na površinu mora već i na staništa na morskom dnu.

Novi stanovnici Severnog mora

Posledice klimatskih promena uočljive su ispod površine mora. Zato što je ono sve toplije, u njega se „doseljavaju” novi stanovnici, kao što je pacifička ostriga.

„Do sada je Severno more bilo previše hladno za nju, ali se ona, posle klimatskih promena i toplije vode ovog mora, može naći u plitkim vodama duž obala Nemačke”, istakao je morski ekolog Kristijan Bušbaum.

Zbog toga su nekadašnji grebeni dagnji ​​postali grebeni ostriga.

„Dagnje se kriju između ostriga, uglavnom u donjoj zoni grebena i štite ih od neprijatelja. Ponekad može da dođe do rivalstva kada je hrana u pitanju, ali to ne može da ugrozi opstanak bilo koje vrste”, rekao je morski biolog Bušbaum.

I sardine i inćuni su vrste riba koje u Severnom moru žive od sedamdesetih godina prošlog veka, sve su brojnije jer im toplija voda mora prija.

Teška vremena za bakalar

Nisu svi stanovnici Severnog mora oduševljeni porastom temperature. Jedan od njih je bakalar, riba koja voli hladna mora.

„Zagrevanje Severnog mora u svakom slučaju negativno utiče na bakalar, jer je Severno more južna granica staništa bakalara”, rekla je Ane Zel sa instituta Tinen.

Povećanje temperature mora i mešanje sa novim stanovnicima imaće uticaja na lanac ishrane, istakli su morski biolozi.

Cvetanje fitoplanktona boji Severno more različitim nijansama. Raznoliko okruženje, sa izrazitim varijacijama u dubini, temperaturi i salinitetu, utiče na svet koji tu živi. Na ekosistem Severnog mora utiče ljudska aktivnost koja ga uništava zbog prekomernog ribolova i zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari