Švajcarci protiv veće zaštite prirode 1Foto: Radmila Marković/Danas.rs

U Švajcarskoj je na referendumu odbijena veća zaštita prirode. Birači su u nedelju 22. septembra jasno glasali protiv. Kako piše DW, u Švajcarskoj se jasna većina od 63 odsto građana izjasnila protiv veće zaštite prirode.

Inicijatori referenduma tražili su više novca za zaštitu vrsta i proširenje zaštićenih područja te da se to unese u švajcarski ustav.

Inicijativu pod nazivom „Za budućnost naše prirode i pejzaža“ podržale su razne organizacije za zaštitu životne sredine koje upozoravaju na pad biološke raznovrsnosti u alpskoj državi. Oni ukazuju na studiju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) iz 2020. prema kojoj je udeo zaštićenih područja na ukupnoj nacionalnoj teritoriji u Švajcarskoj manji nego bilo gde u Evropi.

I vlada i parlament izjasnili su se protiv predloga, upozoravajući na negativne uticaje na privredu, poljoprivredu, građevinarstvo i proizvodnju energije.

Protivnici inicijative, uključujući Švajcarsko udruženje poljoprivrednika, tvrde da bi inicijativa ozbiljno ograničila proizvodnju hrane – 30 odsto površine zemlje postalo bi praktično nedostupno za poljoprivredu. Prema protivnicima, proizvodnja električne energije korišćenjem obnovljivih izvora takođe bi bila narušena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari