Svet stvara 57 miliona tona plastičnog otpada godišnje, većina nastaje na jugu planete 1Foto: Shutterstock/Rich Carey

Svet stvara 57 miliona tona plastičnog otpada svake godine i ono stiže do najdubljih okeana, najviših planinskih vrhova i unutrašnjosti ljudskih tela, pokazuje nova studija objavljena danas koja takođe kaže da više od dve trećine tog otpada potiče sa juga planete.

 

To je dovoljno zagađenja svake godine da se u Centralni park u Njujorku postavi brdo plastičnog otpada visoko kao Empajer stejt bilding, tvrde istraživači sa Univerziteta u Lidsu u Velikoj Britaniji.

Oni su istraživanjem obuhvatili otpad proizveden na lokalnom nivou u više od 50.000 gradova i mesta širom sveta za potrebe časopisa Nejčr (Nature).

Studija se bavila plastikom koja ide u otvoreno okruženje, a ne plastikom koja se odlaže na deponije ili je pravilno spaljena.

Za 15 odsto svetske populacije, vlade ne uspevaju da prikupe i odlože ovakav otpad, kažu autori studije. To je i ključan razlog zbog kojeg jugoistočna Azija i podsaharska Afrika proizvode najviše plastičnog otpada.

To uključuje 255 miliona ljudi u Indiji, navodi se u studiji.

Lagos u Nigeriji proizvode više plastičnog zagađenja od svih gradova sveta, kaže autor studije Kostas Velis, profesor ekološkog inženjerstva u Lidsu.

Drugi najveći gradovi koji zagađuju plastikom su Nju Delhi, Luanda, Karači, i Al Kahirah.

Indija je vodeća u svetu po stvaranju plastičnog otpada, proizvodeći 10,2 miliona tona godišnje (9,3 miliona metričkih tona), što je više nego duplo u odnosu na sledeće najveće zagađivače, Nigeriju i Indoneziju.

Kina, često kritikovana zbog zagađenja, zauzima četvrto mesto, ali čini ogromne korake u smanjivanju proizvodnje tog otpada, rekao je Velis.

Ostali najveći zagađivači plastikom su Pakistan, Bangladeš, Rusija i Brazil. Tih osam nacija odgovorno je za više od polovine plastičnog zagađenja na planeti.

SAD su na 90. mestu po zagađenju plastikom, sa više od 52.500 tona (47.600 metričkih tona), a Velika Britanija na 135. mestu sa skoro 5.100 tona (4.600 metričkih tona).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari