Šta znači što Svetska meteorološka organizacija predviđa pojavu La Ninja krajem godine? 1Foto: Pixabay/PDPhotos

Svetska meteorološka organizacija objavila je da postoji 60 odsto verovatnoće da se klimatski uslovi „La Ninja“ pojave krajem ove godine.

Naime, poslednji izveštaj Globalnih centara za proizvodnju dugoročnih prognoza ukazuje na to da postoji 55 odsto verovatnoće da će trenutni neutralni klimatski uslovi preći u La Ninju tokom perioda septembar-novembar 2024. godine, a ta verovatnoća povećava se na 60 odsto od oktobra ove godine do februara 2025. Istovremeno, šanse za razvoj El Ninja u ovom periodu su zanemarljive.

Kako SMO objašnjava, La Ninja je klimatski fenomen koji podrazumeva značajno hlađenje površinskih temperatura okeana u centralnom i istočnom ekvatorijalnom delu Tihog okeana, praćeno promenama u atmosferskoj cirkulaciji, uključujući vetrove, pritisak i padavine.

„Efekti La Ninje mogu varirati zavisno od njenog intenziteta, trajanja, doba godine kada se razvija, kao i interakcije s drugim klimatskim faktorima. Generalno, La Ninja izaziva suprotne klimatske uticaje u odnosu na El Ninjo, posebno u tropskim regionima. Međutim, iako su La Ninja i El Ninjo prirodni klimatski događaji, oni se dešavaju u širem kontekstu klimatskih promena koje je izazvao čovek. Ove promene povećavaju globalne temperature, pogoršavaju ekstremne vremenske prilike i utiču na sezonske padavine i temperaturne obrasce“, navodi SMO.

 

Generalna sekretarka SMO Selest Saulo je istakla da čak iako dođe do La Ninja može samo da donese kratkoročno hlađenje i da to neće uticati na dugoročni trend rasta globalnih temperatura kopna i mora koji traje od juna prošle godine.

Svetska meteorološka organizacija podeća da su prethodnih devet godina zabeležene najviše globalne temperature u istoriji, čak i tokom višegodišnjeg uticaja La Ninje od 2020. godine do početka 2023. godine. Poslednji El Ninjo događaj počeo je u junu i dostigao je vrhunac u novembru 2023. godine, svrstavši se među pet najjačih zabeleženih El Ninjo događaja.

„U poslednja tri meseca vladali su neutralni uslovi – ni El Ninjo ni La Ninja. Ali i dalje smo videli široko rasprostranjene ekstremne vremenske uslove, uključujući intenzivnu vrućinu i razorne padavine. Zbog toga inicijativa ranih upozorenja za sve ostaje glavni prioritet SMO. Sezonske prognoze za El Ninjo i La Ninju i povezani uticaji na klimatske obrasce globalno su važan alat za omogućavanje ranih upozorenja i ranih akcija“, navela je generalna sekretarka Svetske meteorološke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari