Toplotni talas na Antarktiku, temperature porasle za 10°C iznad proseka 1Foto: Pixabay/Mariamichelle

Toplotni talas zahvatio je Antarktik usred zime – temperature su porasle za 10°C iznad proseka, a nekim danima u julu, dostigle su 28°C iznad očekivanja.

Toplotni talas dolazi usred antarktičke zime, tako da su temperature i dalje -20°C. Ipak, temperaturna anomalija na Antarktiku je najveća na svetu, prema vremenskim modelima.

Očekuje se da temperature ostanu 20 do 30°C iznad proseka u delovima Istočnog Antarktika narednih 10 dana. Tokom većeg dela jula bile su znatno iznad proseka, ali ne tako visoke kao sada, prenosi Centar za promociju cirkularne ekonomije.

Stanica na Južnom polu zabeležiće najtopliji jul od 2002. godine, oko 6,3°C iznad proseka, prema analitičaru temperatura na Antarktiku, Stefanu Di Batisti. Od 20. do 30. jula prosečna temperatura na stanici bila je -47,6°C, što je tipična temperatura za kraj februara — kraj leta na Antarktiku. Vostok, u centru istočne ledene ploče, doživeće najtopliji jul od 2009. godine, sa oko 6,5 °C iznad proseka.

– Toplotni talas na Antarktičkoj visoravni je izvanredan više po svojoj dužini nego po intenzitetu, iako su neke vrednosti značajne – rekao je Di Batista.

Naučnici su rekli da je neposredan uzrok toplotnog talasa bio oslabljen polarni vrtlog, pojas hladnog vazduha i niskog pritiska koji se vrti u stratosferi oko svakog pola. Mešanje atmosferskih talasa oslabio je vrtlog i doveo do porasta visokih temperatura ove godine, rekla je Ejmi Batler, atmosferska naučnica u Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj administraciji, za Washington Post.

Jamin Grinbaum, geofizičar sa Univerziteta u Kaliforniji, rekao je da je zabrinut zbog onoga što čeka ovaj region u narednim godinama.

– Većina mojih terenskih ekspedicija bila je u istočnom Antarktiku gde sam video povećano otapanje tokom godina. Iako sam naravno uznemiren zbog ovih izveštaja o oslabljenom polarnom vrtlogu koji izaziva ogroman toplotni talas tamo, nisam iznenađen s obzirom na to da je to, nažalost, očekivan ishod klimatskih promena – istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari