Šta znači tropska noć, koju meteorolozi najavljuju? 1Foto: Beoinfo

Predstojeća noć ponovo će biti tropska, najavljuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Objašnjavju da je to posledica usled priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike, te i maksimalne dnevne temperature danas i sutra idu od 35 do 37 stepeni.

„U urbanim srdinama i predstojeća noć biće topska, kao i na području Beograda“, navode iz RHMZ.

Inače, tropska noć je termin koji se koristi u mnogim evropskim zemljama da opiše dane kada temperatura vazduha ne padne ispod 20 stepeni Celzijusovih tokom noći.

Koristi se u zemljama uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Grčku, Republiku Irsku, Španiju, Portugal, Dansku, Švedsku, Norvešku, Holandiju, Nemačku, Finsku, Litvaniju, Letoniju, Mađarsku, Rumuniju, Italiju, Srbiju i Hrvatsku.

U Sjedinjenim Državama, nasuprot tome, termin se koristi kada temperatura ne padne ispod 27 °C.

Tropska noć tipična za letnje mesece, ali…

Tropska noć je u Srbiji tipična za letnje mesece, ali je prošle godine po prvi put u zabeležena i u oktobru (noć između 20. i 21. oktobra), što je za veliki broj stanovnika bila bez presedana.

Tropska noć je tada bila u Beogradu, Paliću, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Loznici i Valjevu.

Primera radi, u Beogradu je minimalna temperatura te noći bila čak 22,6 stepeni. Po podacima koji se mogu naći u bazi Global Historical Climatology Network, u pitanju je bila prva tropska noć u oktobru u Beogradu od kad postoje podaci u ovoj bazi, tj. od 1936. godine.

Inače, najviše tropskih noći, tokom prošle godine, prema podacima RHMZ, zabeleženo je u Beogradu – 34, osam više od proseka.

Na Paliću je bilo 21 tropska noć, u Loznici 18, u Negotinu 16, u Novom Sadu 15, u Zrenjaninu i Kikindi 14, u Somboru i Valjevu 12, a u ostalom delu Srbije manje od osam.

Nasuprot tome, tropske noći nisu prošle godine zabeležene u delu zapadne i južne Srbije, pokazuju podaci iz Godišnjeg biltena RHMZ za 2023. godinu.

Prošla godina bila je i najtoplija u Srbiji od 1951. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari