Tropska oluja Beril postaće uragan kako se približava Karibima 1 Foto: EPA-EFE/STR

Tropska oluja Beril koja se približava Karibima se očekuje da će ojačati u opasan veliki uragan pre nego što stigne do ostrva Barbadosa kasno u nedelju.

Prema prognostičarima Beril se nalazi na oko 1.320 kilometara jugoistočno od Barbadosa, sa maksimalnim stalnim vetrovima od 100 kilometara na čas i kreće se na zapad brzinom od 37 kilometara na čas.

Upozorenje za za uragan je na snazi za Barbados, Svetu Luciju, Grenadu i Sent Vinsent i Grenadine, dok je za Martinik i Tobago izdato upozorenje za tropsku oluju.

Očekuje se da će pasti do 15 centimetara kiše na Barbadosu i obližnjim ostrvima, a na snazi je bilo upozorenje o visokim talasima do četiri metra. Predviđa se i olujni vetar.

Oluja se približava jugoistočnim Karibima samo nekoliko dana nakon što je Trinidad i Tobago bio pogođen velikim poplavama u glavnom gradu Port-of-Spejn.

„Iznenađujuće je videti prognozu velikog uragana u junu bilo gde u Atlantiku, a kamoli ovako daleko na istoku u dubokim tropima“, objavio je stručnjak za uragane sa Floride Majkl Louri na Iksu.

Tople vode podstiču Beril, a toplota u Atlantskom okeanu je najviša zabeležena za ovo doba godine, kaže istraživač tropske meteorologije Univerziteta u Majamiju Brajan Meknoldi.

Beril je druga oluja u sezoni uragana, koja traje od 1. juna do 30. novembra u Atlantiku. Ranije ovog meseca, tropska oluja Alberto pogodila je na obalu severoistočnog Meksika sa obilnim kišama koje su dovele do četiri smrtna slučaja.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predviđa da će sezona uragana 2024. verovatno biti znatno iznad proseka, sa između 17 i 25 oluja. Prosečna sezona uragana na Atlantiku ima 14 oluja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari