cvrcak francuskaFoto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

U beogradskom Topčiderskom parku danas je otvoren „hotel za insekte“ namenjen povećanju populacije korisnih insekata koji imaju nezamenjivu ulogu u prirodi ili kao hrana za druge vrste ili jer oprašuju biljke.

„Hotel za insekte“ je mesto pogodno za njihovo gnežđenje, polaganje jaja i prezimljavanje. To su objekti od različitih materijala, sa šupljinama u koje insekti mogu da se sklone od hladnoće, dok hiberniraju. Tako pčele, bubamare, leptiri i drugi oprašivači imaju bezbedno mesto za zimu, a kada je toplo, tu doleću pčele i grade velike košnice.

Moguće je bezbedno i izbliza posmatrati insekte u „hotelu“ koji je poklon brenda „Barcaffe“.

„Hoteli za insekte“ su sve popularniji u svetu jer pomažu biodiverzitetu, doprinose suzbijanju štetočina u poljoprivredi i smanjuju potrebu za hemijskim pesticidima.

U mnogim zemljama broj vrsta oprašivača kao što su pčele drastično je opao, a nestaju i neke vrste leptira, uključujući monarha koji oprašuju mnoge vrste divljih cvetova.

Opadanje brojnosti insekata narušava oprašivanje, a time i reprodukciju mnogih biljaka, uključujući vrste za ishranu.

Slična „oaza za oprašivače“ otvorena je prošle godine u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu u saradnji ambasade SAD, Biološkog fakulteta i američkog Instituta „Smitsonijan“ s ciljem da posetiocima ukaže na važnost oprašivača i njihovu ulogu i u gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari