"U krugu od 300 metara od moje kuće svi imaju rak": Priča o Balkanu gde mnogi gradovi pate od zagađenja vazduha 1Foto: Pixabay/byrev

„Ugalj je Bosni doneo prosperitet i bolest“. Rečenica koju je rekao jedan radnik devedesetih definisala je borbu u mestima koja se suočavaju sa zagađenjem izazvanim jednim od njegovih glavnih industrija, piše Politiko.

„Ovde u Zenici svi smo bolesni, samo neki još ne znaju da su bolesni“, reči su aktiviste kojeg je novinar Politika upoznao na svom putovanju u Bosnu 2019. godine.

Dve godine kasnije, aktivista je preminuo od raka pluća.

Zenica, grad sa otprilike 100.000 stanovnika, smešten oko 70 kilometara severno od Sarajeva, jedan je od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Prema lokalnoj ekološkoj organizaciji Eko Forum, glavni izvor zagađenja je ogromna čeličana u vlasništvu kompanije ArcelorMittal. Ova fabrika, koja je skoro jednako velika kao i sam grad, proizvodi energiju sagorevanjem uglja, piše Politiko.

Ova situacija izaziva zabrinutost među stanovnicima grada i okolnih područja zbog njihovog zdravlja i budućnosti.

Alma iz sela Tetovo u blizini industrijskog centra Zenice, ispričala je da se preselila u taj kraj nakon udaje, pre više od četiri decenije.

„U to vreme, mnogi su radili u fabrici, ali danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak.“

Almi je dijagnostifikovan rak želuca 2021. godine.

Ovo nije samo priča o Zenici ili Bosni i Hercegovini, već šira priča o Balkanu, gde mnogobrojni gradovi i naselja pate od teškog zagađenja vazduha uzrokovanog zastarelim industrijama uglja i termoelektranama, otvorenim rudnicima lignita i deponijama pepela.

Prema izveštaju Human Rights Watch-a, Bosna i Hercegovina je peta po najvišoj stopi smrtnosti koja je uzrokovana zagađenjem vazduha u svetu.

U regionu, gde se nalazi sedam od deset najzagađenijih termoelektrana na ugalj u Evropi, koncentracije zagađivača su pet puta veće od granica koje je postavila Evropska unija, otkriva Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Tokom godina istraživanja industrijskih gradova poput Zenice, Tuzle, Banovića i drugih zagađenih mesta, novinar Politika je otkrio neverovatnu zemlju, pogođenu ratom, ali odlučno optimističnu u nadi da će članstvo u EU doneti poboljšanja u pogledu životne sredine i otvoriti put ka svetlijoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari