U Srbiji izdata prva dozvola za emisije gasova sa efektom staklene bašte 1Foto: Beta/Miloš Miškov

U Srbiji je izdata prva dozvola za emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG), saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kako se navodi, time se po prvi put u Srbiji postrojenjima uvode obaveze monitoringa i izveštavanja o emisijama GHG na nivou energetskih i industrijskih postrojenja, a u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama i pratećim podzakonskim propisima.

Državna sekretarka Sandra Dokić, koja je potpisala prvo rešenje o dozvoli za emisije gasova sa efektom staklene bašte, kazala je da je Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo značajne napore kako bi olakšalo i ubrzalo proces izdavanja dozvola.

„Proces podnošenja zahteva za dozvolu i prateće dokumentacije u potpunosti digitalizovan i vrši se putem e-GHG platforme kojoj se može pristupiti putem internet stranice Ministarstva“, navela je Dokić, a prenosi Ministarstvo.

Prema njenim rečima, istovremeno e-GHG platforma omogućava jednostavniju komunikaciju između operatera i Ministarstva, odnosno Agencije za zaštitu životne sredine i u njoj se nalaze sva relevantna uputstva, smernice, podzakonski akti i informacije za operatere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari