U turskom Farasinu deca se sankaju dok su u mnogim delovima sveta ekstremno visoke temperature (VIDEO) 1Foto: Pixabay/ distelAPrath

I dok se u većem delu sveta ovih dana beleže natprosečno visoke temperature, na visovavni Farasin u Turskoj deca se sankaju na snegu.

Naime, kako javljaju turski mediji, sneg koji se još uvek nije otopio na ovom mestu postao je igralište za decu koja su ovde pobegla od vrućine.

Ova visoravan poznata kao „visoravan mira“, na nadmorskoj visini od 2.625 metara u provinciji Sirnak, smeštena u distriktu Bejtušebap, ističe se hladnim vazduhom u vrelim letnjim danima.

Čak i u julu, visoravan, na kojoj tokom zime, kako navodi Anadolija, padne i do deset metara snega, nudi deci priliku da se zabave i sankaju tokom ljetnog raspusta. Iako je veći deo visoravni zelen, ostali su neki delovi gde se sneg još uvek nije otopio.

Interesantno je da na ovoj visoravni rastu edemske biljne vrste, od kojih je najpopularnija sirik. Svakog proleća stanovnici Bejtušebapa kreću na putovanje od 200 kilometara u potragu za ovom biljkom, koju kasnije koriste za proizvodnju sireva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari