Vesić: U Srbiji do aprila 2025. na svim auto-putevima biće 164 punjača za električna vozila 1Foto: Aleksandar Milošević/Danas

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da će u Srbiji do aprila 2025. godine na svim auto-putevima biti ukupno 164 elektropunjača za električna vozila, kojih je do pre 10 dana bilo osam.

Vesić je na Novosadskom sajmu otvorio panel „Pametna infrastruktura za povezivanje gradova budućnosti“, u organizaciji Ninamedije i Fakulteta tehničkih nauka u tom gradu i najavio da će do 2030. godine svako treće vozilo u Kini i svako peto u Evropi biti električno.

Prema njegovim rečima nije pitanje da li će se u Srbiji koristiti električna vozila ili ne, već kada će se koristiti i kada će država imati sva električna vozila.

„Moramo da se pripremimo za vreme kada će biti više električnih vozila i moramo da imamo kompletnu infrastrukturu kako ne bi ostali na marginama onoga što se dešava u svetu“, dodao je.

Vesić je rekao da od dva miliona registrovanih vozila u Srbiji, električnih ima 3.629, zbog čega je pozdravio napore Ministarstva za zaštitu životne sredine da se subvencioniše samo kupovina električnih vozila.

On je rekao da postoje tri problema u vezi sa masovnijim korišćenjem vozila – cena tih vozila i trajanje baterije su dve stvari na koje država ne može da utiče.

Treći problem je infrastruktura i tu će, kako je rekao Vesić, država da učini sve kako bi ona bila bolja.

„U pripremi je zakon o infrastrukturi za alternativna goriva, čime će se dodatno stimulisati korišćenje alternativnih goriva“, naveo je ministar.

Podsetio je i da su od prošle godine benzinske pumpe u obavezi da imaju po jedan punjač za električna vozila, kao i da svi koji grade nove zgrade na svaka četiri parking mesta moraju da imaju jedno za punjenje električnog vozila i u poslovnim zgradama jedno na svaka tri mesta.

Takođe, dodao je i da je Srbija postala zemlja proizvođač električnih vozila, da će resorno ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama postaviti pet superbrzih punjača u četiri grada, od kojih je jedan Novi Sad, ali da će i lokalne samouprave morati da daju svoj doprinos stimulisanju korišćenja električnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari