Više od 1.000 žrtava hadžiluka u Meki zbog ekstremno visokih temperatura 1Foto: Beta/AP/Rafiq Maqbool

Više od hiljadu hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki, koji su obeležile ekstremno visoke temperature, saopštili su danas zvaničnici.

Među preminulima je najviše Egipćana – prema navodima egipatskih vlasti stradalo ih je najmanje 530, javlja Rojters.

Egipatske vlasti su zbog velikog broja smrtnih slučajeva u Meki ukinule licence vlasnicima 16 turističkih kompanija i predale njihove slučajeve tužilaštvu.

Prema navodima specijalne egipatske komisije na čelu s premijerom Mustafom Madbulijem, više od 30 smrtnih slučajeva u Meki rezultat je hroničnih bolesti.

Saudijski nacionalni centar za meteorologiju upozorio je bio da će temperatura vazduha u Meki i okolini premašiti 50 stepeni Celzijusovih tokom godišnjeg hadža.

Neke porodice žrtava krive saudijske vlasti ili vlasti sopstvenih zemalja jer nisu organizovali dovoljno zaklona od ekstremne vrućine. Drugi krive one koji su došli na hadžiluk bez zvanične registracije, prenosi Dojče vele.

Vlasti Saudijske Arabije tvrde da je pre početka hadža već bilo 170.000 neregistrovanih, a oni nemaju pristup klimatizovanim prostorima, vodi, hladovini…

Muslimanski hodočasnici okupili su se najpre prošlog vikenda na planini Arafat, nakon čega je počeo trodnevni ritual simboličnog kamenovanja đavola i obilazak oko Kabe, najsvetijeg mesta islama, u gradu Meki. Većina hodočasnika potom iz Meke odlazi do Medine, udaljene oko 340 kilometara, kako bi se pomole u ​​grobu proroka Muhameda, Svetoj odaji.

Većina hodočasnika zatim napušta Meku u grad Medinu, udaljen oko 340 kilometara (210 milja), da se pomole u ​​grobu proroka Muhameda, Svetoj odaji.

Prema navodima saudijskih vlasti, više od 1,83 miliona muslimana obavilo je ove godine hadž, uključujući više od 1,6 miliona hodočasnika iz 22 zemlje i oko 222.000 saudijskih državljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari