Vujović: Od januara 2026. privredni subjekti su dužni da prečiste otpadne vode pre ispuštanja u kanalizacioni sistem, poštovati rok za prilagođavanje 1foto: L. L./ATAImages

Privredni subjekti koji u procesu proizvodnje generišu otpadne vode, dužni su da ih od januara 2026. godine prečiste pre ispuštanja u sistem javne kanalizacije ili recipijent, najavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, pozivajući ih da poštuju rok za prilagođavanje. Ona navodi da država neće tolerisati odstupanja od propisa.

Vujović je podsetila da je prelazni rok za privredu propisan Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode, ističući da po isteku roka neće biti tolerisano nikakvo odstupanje od propisanih vrednosti.

„Prema roku koji je naznačen u Uredbi, ostalo je još malo vremena za privredne subjekte koji još nisu obezbedili sredstva za predtretman otpadnih voda, da to i učine. Obaveza svih je da izgrade postrojenje za prečišćavanje industrijskih otpadnih voda koje će biti u funkciji najkasnije do isteka naznačenog roka. Na taj način, obezbeđuje se predtretman otpadnih voda, čime dajemo veliki doprinos zaštiti reka i zaštiti životne sredine u celini“, rekla je Vujović.

Ona je podsetila da se u ovom trenutku širom Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, realizuju projekti izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i nedostajuća kanalizaciona mreža.

„Izgradnja zelene infrastrukture je od velikog značaja za bolji kvalitet života građana, zbog čega je realizacija ovih projekata jedan od naših prioriteta. U ovom velikom poslu, privreda je važan partner. Ukoliko svaki privredni subjekt doprinese, tako što će pre ispuštanja otpadne vode uraditi predtretman, zajedno ćemo uspeti mnogo efikasnije da sačuvamo reke i životnu sredinu za sve građane. Zato ponovo apelujem na poslovnu zajednicu da ubrza pripreme i ozbiljno shvati obaveze po Uredbi, jer nećemo dopustiti neodgovoran odnos prema životnoj sredini. Nama nije cilj da kažnjavamo privredu, već da zajedničkim zalaganjem podignemo standarde zaštite životne sredine, na dobrobit svih“, rekla je ministarka.

Prema Uredbi o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode, u slučaju da se otpadne vode ispuštaju u javnu kanalizaciju, lokalna samouprava je u obavezi da, propiše lokalni akt o ispuštanju otpadnih voda usklađen sa Uredbom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari