Zašto je Valensija postala ovogodišnja "Zelena prestonica Evrope"? 1Foto: Pixabay

Španski grad Valensija zvanično je postao „Zelena prestonica Evrope“ za 2024. godinu, preuzimajući dužnost od estonskog grada Talina.

Tokom ceremonije otvaranja, gradonačelnica Marija Hose Katala dobila je Zelenu knjigu od zamenika gradonačelnika Talina Tiita Terika.

„Valensija je zaradila titulu zelene prestonice zbog svoje ambiciozne strategije održivosti i izvukla je pouku iz prošlosti. Mnogo decenija, grad je vođen hrabrim građanskim pokretom koji održava istinske promene. Ljudi su prednost Valensije. Ova godina će unaprediti iskustva građana i još više ih podržati u ostvarivanju promena koje svi treba da postignemo za bolju budućnost“, izjavio je komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Zelena urbana područja

Valensija je treći grad u Španiji po veličini, a kulturna i istorijska važnost su nemerljive. Grad koji leži na istočnoj obali Španije, broji 837.000 stanovnika i poznat je po festivalima, arhitekturi i prelepim parkovima.

Kako se navodi u saopštenju Evropska komisije ,Valensija je tu titulu stekla zahvaljujući svojim prošlim i sadašnjim dostignućima u oblasti održivog turizma, klimatske neutralnosti, kao i pravedne i inkluzivne zelene tranzicije.

Zašto je Valensija postala ovogodišnja "Zelena prestonica Evrope"? 2
Foto: Pixabay

Kao što ilustruje njen moto „U misiji zajedno“, sa snažnim naglaskom na ljude, Valensija efikasno kombinuje odgovore na izazove životne sredine sa društvenim izazovima.

Čak 97 odsto stanovnika Valensije živi u krugu od 300 metara od zelenih urbanih područja. Grad takođe ima dokazanu posvećenost poboljšanju kvaliteta vazduha i obnavljanju prirodnih ekosistema, kao što su dina Devesa i močvarni ekosistemi.

Valensija takođe stimuliše zdraviju, održivu i inkluzivnu proizvodnju hrane kroz svoj „Program za susedstvo i hranu“.

Predviđeno je da više od 300 aktivnosti i događaja dopre do svih sektora grada – od specijalizovane publike u oblasti održivosti, proizvodnje i poslovanja, do stanovnika Valensije. Najviše žele da ukažu na tri glavna problema kada je u pitanju priroda, a to je zagađenje, biodiverzite i klimatske promene.

„Nagrada Zelena prestonica Evrope podstiče gradove da postanu zeleniji i čistiji i da poboljšaju kvalitet života svojih stanovnika. Poziv za prijavu za naredni ciklus nagrada je otvoren do 30. aprila 2024. godine“, dodaju iz Evropske komisije.

Koji gradovi su poneli titulu „zeleni“

Među deset gradova koji su dobili oznaku Misije EU za 2023. godinu, pet iz Španije, uključujući Valensiju. Oznaka je značajna jer potvrđuje planove gradova za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. godine, pružajući im pristup javnom i privatnom finansiranju.

Što se tiče titule, od 2010. godine Evropska komisija nagrađuje „Zelene prestonice Evrope“ – što je nagrada za gradove iznad 100.000 stanovnika, dok je Evropski zeleni list nagrada uvedena 2015. godine za manja urbana područja – od 20.000 do 100.000 stanovnika. U Talinu je glavni grad Litvanije – Viljnus, već proglašen za Zelenu prestonicu Evrope za 2025. godinu, a Viladekans (Španija) i Trevizo (Italija) osvojili su titulu za Evropski zeleni list 2025.

Od 2010. godine, brojni gradovi nosili su ovu titulu, uključujući Talin (2023.), Grenobl u Francuskoj (2022.), Lahti u Finskoj (2021.), Lisabon (2020.), Oslo (2019.), Najmegen u Holandiji (2018.), Esen u Nemačkoj (2017.), Ljubljana (2016.), Bristol (2015.), Kopenhagen (2014.), Nant u Francuskoj (2013.), Viktorija u Španiji (2012.), Hamburg (2011.) i Stokholm (2010.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari