Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 1Foto: Shutterstock / Antonio Guillem

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Prema njegovim rečima, ima veze sa geografskim položajem.

– Ako malo uprostimo sliku naše zemlje, oba grada su na granici koja, uslovno govoreći, razdvaja brdsko-planinski južni deo naše zemlje i ravničarski severni. Tako da, u ovakvim situacijama kada postoji priliv toplog vazduha sa jugo-zapada, juga ili jugo-istoka, njegovo ‘prebacivanje’ preko planina a zatim spuštanje niz zavetrene strane, dovodi do pojave fenskog efekta. Ovaj efekat znači da dok se vazduh spušta niz planinske obronke, dodatno se zagreva usled povećanja pritiska, jer vrednost pritisak je veća u podnožju planine u odnosu na vrednost na vrhu. Tako da, oba ova grada su nekako prva na ‘udaru’ ovog efekta, a dodnano su oba na niskim nadmorskim visinama, u dolinama reka, pa je iz svih ovih razloga izgleda njihova pozicija više nego dobra da bi se ovaj efekat video u punom svetlu – pojašnjava Đurđević.

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 2
Fenski efekat  Foto: MeteoSwiss

Da imamo, kako kaže, gušću mrežu meteoroloških stanica, verovatno bi isti efekat videli u još nekim mestima, poput Jagodine, Velike Plane, Svilajnca itd.

Najviša temperatura vazduha u Srbiji ikada zabeležena je 24. jula 2007. godine i to baš u Smederevskoj Palanci, gde je toga dana izmereno čak 44.9 C. Ćuprija je bila na drugom mestu sa 44.6 stepena. U Beogradu je bilo 43,6 stepena.

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 3
Foto: RTS/printscreen

Na pitanje da li ćemo ovoga leta prevazići taj rekord iz 2007. godine klimatolog Đurđević kaže da su male šanse da se desi u ovom talasu.

– Da, male su šanse da u ovom talasu oborimo rekord, a nisu baš ni velike da se to desi do kraja leta. Tako ne može se isključiti to kao mogući događaj, ali trenutno nisu velike šanse da se to desi ovog leta. U svakom slučaju zbog budućih promena klime koje su neizbežne i taj rekord će pasti u godinama koje dolaze, i to je savim sigurno – zaključuje on.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ najavio je da se, na osnovu prognostičkog materijala, očekuje da toplotni talas traje do 17. i 18. jula na većini teritorije Srbije, pri čemu će maksimalne dnеvnе temperature vazduha biti i sutra u kategoriji veoma ospasne i opasne pojave.

Maksimalne dnevne temperature u domenu opasne pojave biće na saveru zemlje, na području grada Beograda, kao i u delovima severoistočne Srbije.

Veoma opasni vremenski uslovi podrazumevaju ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što kod ljudi predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog sresa, poput osipa, edema, sinkope, grčeva, iscrpljenja i toplotnog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari