Zbog klimatskih promena zabrinjavajući porast broja smrtonosnih udara groma u Indiji 1Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Klimatske promene izazivaju zabrinjavajući porast broja smrtonosnih udara groma u Indiji koji u ovoj zemlji godišnje ubiju skoro 1.900 ljudi, upozoravaju naučnici.

Između 1967. i 2020. godine, grom je ubio 101.309 ljudi u Indiji, uz značajno ubrzanje između 2010. i 2020, prema izveštaju tima istraživača sa univerziteta u istočnoj indijskoj državi Odiši.

„Rezultati pokazuju stalan porast aktivnosti groma u Indiji, što ih stavlja među vodeće uzroke smrti u prirodnim katastrofama povezanim sa klimatskim promenama“, navode naučnici.

Zbog klimatskih promena zabrinjavajući porast broja smrtonosnih udara groma u Indiji 2
Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Studija se fokusira na podatke o broju smrtnih slučajeva, a ne na broj udara groma, ali se procenjuje da „aktivnost groma u Indiji postaje nepredvidiva“.

Prosečan broj godišnjih smrtnih slučajeva od udara groma po državi u Indiji porastao je sa 38 u periodu od 1967. do 2002, na 61 od 2003. do 2020. godine, u periodu kada je stanovništvo zemlje ubrzano poraslo na 1,4 milijarde ljudi.

Munje i gromovi su uobičajeni u Indiji tokom monsuna, od juna do septembra, perioda koji je ključan za obnavljanje rezervi vode.

Naučnici objašnjavaju da sve više temperature vazduha dovode do povećanja vodene pare i formiranja struja toplog vazduha koje kad se dižu ka hladnim vazdušnim masama i izazivaju električna pražnjenja.

Veliki broj žrtava u Indiji pripisuje se neefikasnim sistemima upozorenja i nedostatku znanja o tome kako smanjiti rizike, dodaje se u izveštaju koji je objavljen u časopisu „Environment, Development and Sustainability“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari