"A kako ne, evo sedlam metlu": Slave li Noć veštica političari i građani u Srbiji? 1Radenko Topalović

Danas se obeležava slava Svetog Luke, ali i praznik Noć veštice, a naši sagovornici koje smo pitali slave li ovaj praznik imali su različite odgovore na ovo pitanje, neki i šaljive.

Najkraće je odgovorila predsednica Srpske stranka Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

– A kako ne, evo sedlam metlu, ironično je rekla ova poslanica.

Njen kolega iz poslaničkih klupa, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, čiji je i poslanik, Vojislav Mihailović posebnim saopštenjem se oglasio povodom današnjeg dana, rekavši da se „protivi agresivnoj kampanji nametanja tuđih praznika“.

– Pozivam da se danas proslavi praznik Svetog Luke, a ne Noć veštica kao nametnuti običaj tuđe kulture. Razmere koje je poprimilo obeležavanje tuđeg praznika govori koliko se lako deo našeg naroda odriče svoje, a prihvata zapadnu kulturu. Naše pismo – ćirilicu, sve manje koristi, što takođe ugrožava i briše naš nacionalni identitet, kategoričan je Mihailović.

Dodaje da država mora da čuva i promoviše srpsku kulturu – „kako bismo ostali to što jesmo“. Ovaj monarhista navodi i da je komunizam imao cilj da ukine i izbriše našu veru – „kako bi narod duhovno osakatio, a ljude lakše kontrolisao i njima upravljao“.

– Nasleđe toga je i uticaj drugih vera i kultura, pa tako umesto proslavljanja Svetog Luke, jednog od najvećih svetaca u našoj veri, danas mnoga deca, ali i odrasli ‘proslavljaju’ dan mrtvih, proslavu Dana veštica, poteklu iz keltske, paganske kulture, navodi predsednik POKS-a.

Noć veštica ne slavi ni kultorolog Ratko Božović.

– Ne, jer slavim slavu Sveti Luka danas, pa to ne ide sa vešticama. To je nekakva igra sa mitovima i matrice iz prošlosti koje mi živimo u promenjenom izdanju. Kod nas su te pomodarnosti kao vetar – dođu i modifikuju se, pa dobiju drugo značenje, kaže Božović za Danas.

Isti odnos prema proslavi Noći veštica ima i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

– Mogu samo da kažem da ne obeležavam. Nemam više komentara, navodi Pančić.

Satiričar Marko Somborac, u svom duhu, rekao je da takođe ne slavi ovaj praznik.

– Ne slavim Noć veštica, ali nekad sanjam u košmarima naše političare u raznim strašnim kostimima: Vulin premaskiran u šefa BIA, Gašić u šefa MUP-a, Vesić u ministra građevine…, navodi Somborac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari