Kažnjeno šest poslanika opozicije: Rekorder Aleksandar Jovanović Ćuta 1Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

Većina članova Administrativnog odbora Skupštine Srbije odlučila je da zbog kršenja reda na prethodnim skupštinskim sednicama novčano bude kažnjeno šestoro poslanika opozicije i da im se oduzme po 10 odsto od osnovne plate.

Rekorder po broju kazni je Aleksandar Jovanović Ćuta, šef poslaničke grupe Ekološki ustanak, kome su ukupno izrečene tri kazne, dve od 10 odsto i jedna od 50 odsto od plate. Poslanici opozicije nisu glasali za ove odluke navodeći da je u pitanju verbalni delikt i selektivna primena poslovnika.

Novčano su kažnjeni Zdravko Ponoš (Srce), Dragana Rakić (DS, Branko Lukić (MI Snaga naroda), Slavica Radovanović (NPS), Aleksandar Jovanović Ćuta i Srđan Milivojević (DS).

Zbog visine kazni Aleksandru Jovanoviću će novac biti odbijan dva meseca.

Kažnjeno šest poslanika opozicije: Rekorder Aleksandar Jovanović Ćuta 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Danas svedočimo o onome što nije primereno parlamentarnom životu u Srbiji, ali što jeaste manir ove naprednjačke vlasti koja je alergična na svaku kritiku „, rekao je Srđan Milivojević, poslanik DS, navodeći da je ovo pokušaj da se ukine svaka diskusija u parlamentu i svaka reč protiv.

On je optužio predsednicu parlamenta Anu Brnabić da se ponaša kao stečajni upravnik sa zadatkom da disciplinuje opoziciju. Dodao je da uprkos novčanom kažnjavanju nema namere da prestane sa kritikama, niti bilo šta može da ga uplaši i ućutka.

„Spreman sam da kopletnu platu dam za grejanje bazena Ane Brbanić, ali nećete me uplašiti“, poručio je Milivojević, navodeći da niko od poslanika vlasti nije kažnjen. Podsetio je da je kaznu zaradio jer je citirao Zorana Đinđića.

Milenko Jovanov, predsednik Administrativnog odbora, zatražio je od stručnih skupštinskih službi da pripreme materijal za sledeću sedmicu ko je i koliko kažnjavan u periodu od 2008 do 2012. godine, na šta je Jelena Milošević, poslanica SSP, odgovorila da su ti koji su tada izricali te kazne danas u redovima SNS.

„Ti naši, sada su vaši, a ja sam u to vreme bila maloletna“, navela je Milošević, dodajući da nije protiv kažnjavanja, ali jeste protiv selektivnog kažnjavanja.

Pojasnila je da je Zdravko Ponoš kažnjen jer je zatražio od Ane Brnabić da „ućutka taj zoološki vrt“, a Aleksandar Jovanović zato što je ponavljao – vratite mobilne telefone. Ona je podsetila i da su tim rekacijama iz opozicije predhodile uvrede poslanika vlasti, ali da niko nije kažnjen iz vladajuće većine.

Verica Milanović, poslanica Srbija centra, ukazala je na neravnopravan odnos predsednice Skupštine prema poslanicima opozicije.

„Zašto gospodin Jovanov nije kažnjen, jer je reakcija Ponoša usledila nakon njegovih silnih uvreda. Isključivi krivac za ovakvu atmosferu jeste predsednica skupštine. Sila za sobom povlači samo silu“, navela je Milanovićeva, dodajući da je obaveza Ane Brnabić da načini kalendar rada parlamenta, ali da ona to do sada nije učinila.

I Branko Lukić, poslanik Mi snaga Srbije, požalio se da je dobio opomenu jer je rekao da je vlast u Srbiji postala agent Rio Tinta.

„Brnabić je našla za shodno da me zbog toga kazni. Ona očigledno ima selektivni sluh, jer uprkos mojim molbama da utiša Nebojšu Bakareca, koji je sve vreme dobacivao uvrede dok sam govorio, to nije učinila“, rekao je Lukić i podsetio da je Brnabićeva juče na kolegijumu rekla da treba da se prevaziđu podele. Kažnjavanjem samo opozicije to nije moguće, konstatovao je poslanik pokreta MI snaga Srbije.

Uroš Đokić, poslanik Narodnog pokreta Srbije, istakao je da bi jedna kaznena politika postojala, morala bi da postoji uzuzetnost kažnjavanja, pravičnost i jednakost, ali to sada nije slučaj u parlamentu Srbije.

I dok su se poslanici opozicije žalili na selektivni pristup u kažnjavanju i broju kazni, Đorđe Komlenski, poslanik Pokreta socijalista, smatra da su kazne opravdane, ali je nezadovoljan brojem kazni za opoziciju i smatra da bi taj broj morao biti znatno veći.

„Svaka od ovih kazni za sobom vuče bar još sedam – osam novih kazni“, rekao je Komlenski optužujući opoziciju da ne razlikuje uvredu od kritike.

Reagujući na ove primedbe Milivojević je ponovio da je cilj Vučićeve vlasti da suzbije svaku slobodnu reč. Naveo je i da on lično nema ništa protiv ni protiv aktuelng poslovnika, ali ni da se donese novi, ali da poslovnik ne sme selektivno da se primenjuje.

„Ana Brnabić je razvila uslovni refleks kada je u pitanju opozicija. A centar za uslovne reflekse je mali mozak. Ali čovek kao misaono biće mora ponekad da koristi i veliki mozak“, dodao je poslanik DS.

Administrativni odbor konstatovao je i ostavku Selme Kučević na poslaničku funkciju, ali je i odobrio Edisu Durgatoviću naknadu za odvojeni život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari