Nikola Lakićfoto FoNet Milica Vučković

Advokat Nikola Lakić izjavio je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predlogom referenduma o svom opozivu pokazao da ne poznaje pravo i da je spreman da pogazi Ustav kada je to njemu bitno.

Lakić je agenciji Beta kazao da je Vučić još jednom pokazao da je možda bio dobar student prava, ali da je pravna neznalica.

Dodao je da Ustav Srbije ne predviđa mogućnost referenduma o opozivu predsednika.

„Najavom referenduma o opozivu predsednika Srbije, Vučić je pokazao da ne poznaje pravo, da je za njega Ustav otirač i da je spreman da ga pogazi kada je njemu to bitno. Ustav Srbije ne predviđa mogućnost referenduma o opozivu predsednika. Ustav predviđa mogućnost referenduma u članu 108 i jasno piše da se isti raspisuje isključivo o pitanju iz nadležnosti Skupštine Srbije. Nadležnosti Skupštine nabrojane su u članu 99 Ustava i nije predviđeno da Skupština raspisuje referendum o opozivu predsednika. Mogućnost referenduma o opozivu predsednika države ne poznaje ni Zakon o Narodnoj skupštini“, objasnio je Lakić.

Dodao je da Ustav Srbije u članu 116 propisuje kako prestaje mandat predsednika, a to je istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem.

„U članu 118 Ustava propisano je kako se razrešava predsednik države. Skupština razrešava predsednika države zbog povrede Ustava odlukom dve trećine poslanika, na predlog trećine poslanika, a nakon ocene Ustavnog suda koji je dužan u roku od 45 dana da donese odluku o pokrenutom postupku. Kako Aleksandar Vučić ne poznaje pravo, kako ne zna sta piše u Ustavu Srbije i kako predlaže očigledno neustavna rešenja, postavlja se pitanje da li on uopšte vlada sobom i svojim postupcima i da li je poslovno sposoban“, kazao je Lakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je večeras, prilikom obraćanja naciji, opoziciji da ga smeni – referendumom.

On je predložio da opozicija prikupi 70 potpisa poslanika i da pre kraja godine bude raspisan referendum o opozivu predsednika.

„Ima vas toliko. Skupite 70. Dodaćemo sve što je potrebno za dve trećine poslanika i raspisaćemo referendum pre kraja godine o opozivu predsednika Republike“, kazao je on.

Vučić je precizirao da takav referendum može da bude održan u decembru ili u martu, zavisno od dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari