Advokat Luka Jovanović: Optužnica tužilaštva u Prištini skreće pažnju na to šta nije radilo naše tužilaštvo 1Foto: fbd.org.rs

„Kosovska optužnica za slučaj Banjska ima i elemenata koji su deo jednog političkog narativa više nego što predstavljaju neku vrstu pravnog okvira, ali postupanje tužilaštva u Prištini skreće pažnju na to šta u isto vreme nije radilo Više javno tužilaštvo u Beogradu“, rekao je direktor Foruma za bezbednost i demokratiju, advokat Luka Jovanović komentarišući podizanje optužnice protiv 45 osoba, uključujući i Milana Radoičića.

 

Jovanović za N1 ističe da je još rano donositi zaključke o samoj optužnici jer su samo njeni delovi dostupni javnosti.

„Ona će naravno biti predmet ispitivanja od strane suda. Kada bude potvrđena i kada bude počelo suđenje po ovoj optužnici, ukoliko bude potvrđena, moći ćemo da komentarišemo više. Što se tiče samih navoda, svakako, ima elemenata koji su, kako da kažemo to, deo jednog političkog narativa više nego što predstavljaju neku vrstu pravnog okvira“, kaže Jovanović, prenosi N1.

Međutim, ono što posebno ističe je to da je postupanje tužilaštva u Prištini skrenulo pažnju na to šta je u isto vreme radilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, odnosno šta nije radilo.

„Za godinu dana tužilaštvo u Prištini je napisalo optužnicu od preko 150 strana, ima 45 optuženih lica. Za to sve vreme, u Beogradu za ceo incident u Banskoj postoji samo jedan imenovani osumnjičeni. To govori puno, zar ne?“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, nakon ove optužnice iz Prištine, vlastima u Srbiji biće veoma komplikovano da ubede Zapad i Brisel da je istraga koja se vodi u Beogradu iole ozbiljna.

To će, kako navodi, biti teže utoliko što su današnje izjave glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića, koji je izjavio da sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije, optužnica Specijalnog tužilaštva u Prištini nema nikakav značaj, kontraproduktivne.

„Mislim da samo otežava poziciju Srbije u tom smislu“, kaže Jovanović.

Ocenjuje i da je iznenađujuće što je Priština uspela da sroči ovakvu optužnicu, pogotovo što je, kako kaže, neposredno posle incidenta postojala sumnja da će imati dovoljan pristup dokaznom materijalu i da će moći da formira predmet.

Međutim, iako su tužilaštvu dostupni i silno zaplenjeno oružje i telefoni i mnogi drugi materijali, Jovanović navodi da otvoreno pitanje ostaje 45 optuženih lica koji se većinom nalaze na teritoriji Srbije.

„Sasvim je moguće, ovo je pretpostavka naravno, da se postupak pred sudom Prištine moći da se vodi u odsustvu. Kao što se na kraju vodi u Beogradu za zločine na Petrovičkoj cesti. A pitanje izručenja koje se potenciralo, baš vezano za Radojčića, je nešto što pravno u ovom trenutku iz različitih razloga koje sam ranije navodio ultimativno ta odluka nešto što je u diskrecionom stanju ministra pravde. Ali takođe se treba podsetiti da su postojale pravne smetnje za izručenje Slobodana Miloševića, a svi znamo kako se to završilo“, kaže Jovanović.

Da ne bi moralo biti postavljeno pitanje o izručenju, Srbija je, ističe sagovrnik N1, morala da vodi kredibilni postupak protiv počinilaca i ljudi odgovornih za incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari