AFP: Vladajuća stranka u Srbiji pobedila u Beogradu, šest meseci posle optužbe za prevaru 1Foto: R.Z./ATAImages

Vladajuća stranka u Srbiji pobedila je danas na lokalnim izborima u Beogradu, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić, šest meseci posle prvog glasanja obeleženog prevarama, demonstracijama, međunarodnim negodovanjem i suočavanjem sa opozicijom koja je sad podeljenija nego ikada, ocenila je agencija Frans pres.

 

„Imali smo većinu i posle 17. decembra u Beogradu“, rekao je Vučić u govoru koji se prenosio uživo.

„Ali smatrali smo da to nije dovoljno legitimno, jer drugi nisu hteli da prave koaliciju sa nama. Sada ćemo imati 62 ili 63 mandata“, rekao je Vučić.

Sredinom decembra, predsednikova Srpska napredna stranka (označena kao nacionalistička desnica) osvojila je 49 od 110 mesta u gradskoj opštini.

Ubrzo posle Vučičevog govora, nebo Beograda je bilo pod vatrometom.

Prema prvim rezultatima koje su objavili Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i Ipsos, na prvom mestu je SNS sa 53 odsto glasova u Beogradu. Sa 17 odsto glasova, na drugom mestu je Kreni Promeni, novajlija u opoziciji.

Izlaznost je bila niža nego u decembru – dva sata pre zatvaranja biračkih mesta, u 18.00, glasalo je 37 odsto birača u Beogradu, u poređenju sa više od 45 odsto u decembru.

Jedan građanin je rekao Frans presu da se nadao velikom učešću.

„Suočili smo se sa dva protivnika: SNS, na to smo navikli, i bivšim kolegama iz koalicije Srbija protiv nasilja“, rekao je Radomir Lazović, jedan od ličnosti ove koalicije koja se poslednjih nedelja raspala.

Dešavanja u izbornoj noći pratite na Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari