Na prvoj plenarnoj sednici 197. zasedanja Izvršnog saveta Uneska, koje se od 7. do 20. oktobra održava u Parizu, danas bi trebalo da se odluči da li će na dnevni red biti stavljen i zahtev samoproglašene kosovske države za članstvo u Svetskoj organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu, koji je u ime Prištine podnela Albanija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučićuputio je juče pismo svim članicama Uneska u kome objašnjava zašto je prištinski zahtev „neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i zbog toga, kao i sa političkog i moralnog aspekta, za Srbiju, apsolutno neprihvatljiv“, kao i zbog čega bi njegovo prihvatanje bio „opasan presedan“.

Pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN Vučićje ukazao da se „Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava“, a da „Priština nema ni moralno pravo da traži članstvo u Unesku, jer je svojim činjenjem u prethodnom periodu nedvosmisleno demonstrirala da nema ni sposobnost ni volju da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj organizaciji, čiji su ciljevi nesumnjivo nespojivi sa namernim, sistematskim, vandalskim uništavanjem kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana, koji datiraju još iz 11. veka“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao je i da bi „u uslovima kontinuiranih pokušaja da se uništi i ukrade identitet i kulturna baština srpskog naroda na KiM, članstvo Kosova u Unesku predstavljalo nagradu i davanje uloge lažnog zaštitnika srpskog i hrišćanskog kulturnog nasleđa onim političkim strukturama u Prištini koje od 1999. do danas, nisu učinile ništa da spreče uništavanje tog nasleđa“.

– Na predlog Albanije, uz podršku određenog broja država, zahtev Kosova za prijem u Unesko uvršten je kao 43. tačka Preliminarnog dnevnog reda zasedanja Izvršnog saveta. Predlog Albanije je kosponzorisalo 47 članica Uneska, od kojih je 20 istovremeno u Izvršnom savetu. Generalna skupština Uneska okuplja 195 država, tako da broj koji je podržao stavljanje na dnevni red tačke sa zahtevom Kosova za prijem i nije tako impozantan. S obzirom na to da su od 58 članica Izvršnog saveta 32 priznale Kosovo, da se prilikom utvrđivanja rezultata izjašnavanja ne uzimaju u obzir glasovi uzdržanih, kao i da prilikom usvajanja dnevnog reda nije moguća rasprava, realno je pretpostaviti da će predlog Albanije dobiti potrebnu prostu većinu glasova da bi tačka bila uvrštena u dnevni red – kaže za Danas Darko Tanasković, ambasador Srbije u Unesku.

Prema njegovim rečima, „čak i eventualna preporuka Izvršnog saveta Generalnoj konferenciji Uneska da razmotri zahtev Kosova imala bi nesumnjivu, ali ne i presudnu težinu, jer je za pozitivnu odluku o zahtevu potrebno obezbediti dvotrećinsku većinu, pri čemu se ni na Generalnoj konferenciji glasovi uzdržanih ne uzimaju u obzir“.

Na pitanje da li Ruska Federacije može da pomogne Srbiji u Unesku, zašta se zalažu pojedine vanparlamentarne stranke i koliko može da se računa na diplomatske ambicije generalnog direktora Uneska Irine Bokove, za koje joj je potrebna ruska podrška, ambasador Tanasković odgovara da „ne samo Rusija, čija je podrška dragocena, nego i niz drugih značajnih i uticajnih država, poput Kine, Indije, Indonezije, Brazila, Argentine, Španije .., smatra da “Kosovu” ne bi smelo biti mesta u Unesku“.

– Uz podršku ovih i još nekih zemalja, Srbija nastoji da ubedi što veći broj država članica Uneska da bi primanje ove teritorije bez međunarodnopravnog subjektiviteta i suvereniteta bilo pravno, politički i kulturno neopravdano i štetno za organizaciju. S druge strane, uobičajena grupa “prijatelja Kosova” agresivno lobira za to da Unesko bude naredna etapa dokazivanja “državnosti” Kosova. Uloga genaralne direktorke Uneska Irine Bokove, od trenutka kad je Albanija u ime Kosova direktno podnela predlog Izvršnom savetu Uneska, nije u prvom planu, jer ima krajnje ograničene mogućnosti da utiče na političku volju država članica. Što se njene odavno nagoveštene, ali još uvek ne i ozvaničene kandidature za generalnog sekretara UN tiče, ne treba zaboraviti da bi joj u tom slučaju bili potrebni podrška i glasovi svih zemalja, a ne samo Rusije. Osim toga, tri stalne članice SB UN podržavaju zahtev Kosova, tako da Irina Bokova mora biti krajnje oprezna, iako verujem da joj podnošenje zahteva za prijem Kosova nije po volji – doprinosi nepoželjnoj politizaciji i novim komplikacijama u radu Uneska, i to baš u jubilarnoj godini obeležavanja 70. godišnjice osnivanja ove organizacije – objašnjava ambasador Tanasković.

Upozorenja na odstupanje od standarda

– Pošto svaka država članica Uneska ima pravo predlaganja tačaka dnevnog reda Izvršnog saveta, iako je to u ovom slučaju van uobičajene procedure, ne bi imalo naročite svrhe ulagati bilo kakav protest Albaniji koja se u kontinuitetu u vezi s “Kosovom”, najblaže rečeno, nekorektno i nimalo prijateljski ponaša prema Srbiji. Zauzvrat, Delegacija Srbije pri Unesku uputila je nekoliko energičnih upozorenja Sekretarijatu Uneska u vezi s odstupanjem od usvojenih međunarodnopravnih standarda tretiranja “Kosova” u tekstu predloga Albanije i nepoštovanja odredbi Rezolucija 1244 SB UN – kaže ambasador Tanasković.

 

Ko podržava Prištinu

Zahtev koji je u ime Prištine podnela Albanija, zato što je prvobitna varijanta sa Unmikom propalala zbog Rezolucije 1244, podržali su: Albanija, Austrija, Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Danska, Dominikanska Republika, Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Nemačka, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Kuvajt, Litvanija, Lesoto, Luksemburg, Monako, Holandija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Slovenija, Senegal, Somalija, Južni Sudan, Švedaka, Togo, Turska, Ujedinjeni arapski emirati, Velika Britanija, Tanzanija, SAD i Vanuatu.

 

Predsednik Nikolić u kontekstu

Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić objašnjava za Danas da njegova izjava o uslovima pod kojima se slaže da Kosovo uđe u Unesko, ne znači priznavanje kosovske nezavisnosti. „Kosovo je deo Srbije, ali je činjenica da će naša baština biti izložena potencijalnom uništavanju, ukoliko Kosovo bude član Uneska. U tom kontekstu je bila moja izjava“, kaže Nikolić. On je juče za Kurir, između ostalog, rekao: „Ja se slažem da Kosovo uđe u Unesko, ali da čuva isključivo albansku kulturu. Srbija po Rezoluciji 1244 ima pravo na 1.000 vojnika koji će čuvati srpsku kulturu, a Albanci nek čuvaju svoju. Imaju benzinske pumpe i one nove hotele“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari