Akcija policije u centralnoj Srbiji, uhapšeni kosovski specijalci 1Foto: Print screen Snimak MUP

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su danas, na teritoriji centralne Srbije trojicu do zuba naoružanih kosovskih specijalaca, nezvanično potvrđeno RTS-u.

U administrativnom pojasu prema AP KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, locirala je i uhapsila tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š, prenosi RTS.

Kako se dodaje, sva tri uhapšena bili su naoružani automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa gps uređajima, mapama i drugom opremom.

Brzom i efikasnom akcijom srpske policije, uspešno je sprečen pokušaj tzv kosovske policije da upadom na teritoriju centralne Srbije izvrše akciju koja po svim parametrima predstavlja teroristički akt u cilju dodatne destaabilizacije i eskalacije sukoba uperen protiv Republike Srbije.

Policija će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom nastaviti dalji rad.

O ovoj akciji hitno je obavešten šef države Aleksandar Vučić, koji je bio u ruskoj ambasadi, gde je prisustvovao prijemu povodom obeležavanja Dana Rusije i po dobijanju informacije se zaputio u zgradu Predsedništva.

U 16 sati javnosti će na vanrednoj konferenciji da se obrati Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristućom.

On posle razgovora sa ambasadorima nije želeo da saopšti o čemu se razgovaralo dok je posle sastanka sa Ristućom rekao da je bio korektan razgovor.

Od 26. maja na severu Kosova, četiri srpske opštine, su pojačane tenzije budući da su gradonačlenici iz redova albanskih stranaka, koji su pobedili na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečane i Severna Mitrovica.

Juče je u Severnoj Mitrovici uhapšen i M. M., kojeg je ministar unutrašnjih poslova Kosova označio kao jednog od organizatora sukoba građana sa Kforom i kosovskom policijom u Zvečanu.

Prošle nedelje su i diplomatskoj misiji u Prištini u Beogradu bili i specijalni izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, koji su imali tri zadatka za kosovskog premijera Aljbina Kurtija koje treba da ispuni kako bi se situacija deeskalirala.

„Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju“, rekao je Lajčak novinarima posle sastanka i dodoao da je njihova misija „tek počela“.

Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

Kurti je imao i rok da ispuni ove zahteve ali je umesto toga, ambasadima Kvinte izneo svojih pet tačaka izlaska iz krize.

Danas je portparol Evropske komisije izvestio javnost da su Kosovu uvedene mere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari