Akcija progresivne Vojvodine: Izbore treba poništiti, naši članovi biračkih odbora svedočili su brojnim nepravilnostima 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Akcija progresivne Vojvodine podržava opravdane proteste građana zbog izborne krađe na izborima 17. decembra i zahteva poništavanje izbora na svim nivoima, uključujući izbore za poslanike u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

„Istovremeno osuđujemo brutalnu primenu sile od strane policije prema građanima i narodnim poslanicima i odbornicima koji su danas u Beogradu nasilno sprečeni da uđu u Skupštinu Grada Beograda i obrate se građanima. Izborna krađa koja je bila najočiglednija u Beogradu dogodila se i u Novom Sadu, Vojvodini i centralnoj Srbiji. Stoga, kako bi lokalni izbori koji će biti održani na proleće u Vojvodini bili demokratski, potrebno je revidirali biračke spiskove, sprečiti glasanje onih koji na to nemaju pravo, onemogućiti kupovinu glasova i pritiske na birače“, kažu iz APV.

Kako ističu, članovi i predsednici biračkih odbora u Novom Sadu i čitavoj Vojvodini koji su predloženi od stane APV i sami su posvedočili o mnogobrojnim slučajevim organizovane izborne krađe u vidu pokušaja da se glasa bez dokumenata i priznanja samih gađana da su organizovano dovedeni na glasanje na biračka mesta u naseljima u kojima ne žive.

„Pozivamo nadležne institucije Republike Srbije da uvaže legitimne zahteve građana, domaćih i stranih posmatrača, da otklone nepravilnosti i omoguće održavanje slobodnih demokratskih izbora, a da svi koji su odgovorni za izbornu krađu budu što pre procesuirani. Režim Srpske napredne stranke svestan je da uprkos izbornoj krađi i manipulacijama ubrzano gubi podršku građana i pokušava ono što jedino ume – da silom zadrži vlast. Upozoravamo ih da se dozovu pameti i prihvate činjenicu da je njihovoj vladavini u Srbiji došao kraj, da dopuste institucijama u Srbiji da rade svoj posao i omoguće da se u Srbiji dogodi mirna primopredaja vlasti“, dodali su iz APV.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari