– Privrednici iz Srbije i Hrvatske prilično su uzdržani u davanju izjava povodom zatvaranja granice između ove dve zemlje i posledica koje bi to moglo da ostavi na srpskoj, ali i hrvatskoj privredi. Slažu se u jednom, obe vlade moraju što pre da reše problem jer velike kompanije već trpe milionske štete, zaobilaženje granice Batrovci-Bajakovo za neke je preskupo, a drugi nemaju izbora nego da čekaju da bude otvorena. Mere hrvatske i srpske vlade pogađaju sve, smatraju privrednici dve zemlje, sada proizvođače, izvoznike i uvoznike, a ukoliko se blokada nastavi, i sve ostale građane jer će neki proizvodi morati da poskupe.

 Ovakva situacija pravi ozbiljan problem privredi i šaljemo vrlo loš signal investitorima, kaže za Danas Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. On kaže da trenutno najveći problem imaju proizvođači, ali ukoliko se blokade nastave, to bi moglo da utiče i na građane.



 

– Oni koji proizvode u Srbiji bez obzira na to da li su to nemačke, austrijske ili naše firme i izvoze na tržište EU imaju veliki problem. Sada moraju da idu zaobilaznim putevima, 700 i do 800 kilometara dužim što znatno diže cenu prevoza. Tako da ozbiljan procenat od zarade mora da ode na putne troškove – napominje Rajić.

Trenutna blokada, tvrdi on, ubija izvoz jer je veliki broj hrvatskih kompanija kupio srpske, poput Atlantik grupe ili Agrokora. Rajić smatra da je Vlada Srbije trebalo ranije da počne da štiti interese države.

– Posledice će najviše osetiti one kompanije koji se bave uvozom i izvozom. Ako potraje, može da dovede do toga da poskupe pojedini proizvodi jer zavisimo delimično i od uvoza sirovina. Prvo će osetiti proizvođači, a potom i građani, jer će se najviše odraziti na robu široke potrošnje – naglašava Dragoljub Rajić.

U hrvatskom Agrokoru, koji je vlasnik više velikih kompanija u Srbiji (Dijamant, Idea), izražavaju zabrinutost.

– Uvereni smo da će dve zemlje susedi, Srbija i Hrvatska, konačno u interesu obe države i njihovih ekonomija postići konstruktivan dogovor. Što se pre to dogodi to će biti manja šteta. Kompanije iz naše grupe do sada su već pretrpele velike štete – napominju u Agrokoru za naš list.

U maloprodajnim objektima kompanije Delez Srbija najveći procenat namirnica je poreklom iz Srbije.

– U skladu sa novonastalom situacijom na graničnim prelazima ka Hrvatskoj mi ćemo se kao odgovorna kompanija potruditi da posledice takve odluke budu minimalne i da ih potrošači ne osete. Ukoliko budemo imali potrebu za nabavkom dodatnih količina uvoznih proizvoda, potrudićemo se da obezbedimo alternativne proizvode od drugih dobavljača – napominju za Danas u Delezu. U ovoj kompaniji ističu kako oni već koriste alternativne pravce transporta.

Veliki izvoznici žitarica i ulja su i članice Udruženja Žita Srbije, čiji predsednik Vukosav Saković za Danas kaže da oni žitarice izvoze u Hrvatsku, ali ne u toliko velikom obimu i da im ova situacija nikako ne odgovara jer im je „presečen put za Italiju“.

– Veće količina žita idu za Italiju i sve ovo smeta i šteti obema privredama i hrvatskoj i srpskoj. Izvoz žita i nije toliko ugrožen, kao recimo voća i povrća. Nadamo se da će trezvenom politikom uspeti da se reši ovaj problem – napominje Saković.

Izvoznicima žitarica, ističe on, nikako se ne isplati da preusmeravaju robu, na primer, preko Mađarske.

– To bi dodatno povećalo cenu prevoza i u tom slučaju se ne bi isplatilo. U ovoj situaciji jedino što možemo jeste da se sa italijanskim partnerima dogovorimo oko toga da robu vratimo, odnosno da odložimo isporuku i sačekamo da vidimo šta će biti – ističe Saković.

On kaže da su ih juče zatekle i kontramere koje je Srbija uvela Hrvatskoj kao odgovor na zatvaranje Batrovaca.

– Imali smo problem juče ujutru, jer brod sa hrvatskom zastavom nije mogao da uplovi u našu luku, iako je prevozio srpsku robu. Problem je što sada mora da se čeka da kontrola utvrdi čija je roba, a to traje – napominje Saković.

Iako pojedinačno domaći privrednici nisu bili raspoloženi da pričaju, u Uniji poslodavaca Srbije kažu da će ovo značajno poremetiti ionako slabe privredne odnose Srbije i Hrvatske. Predsednik Unije Nebojša Atanacković ističe kako će veće gubitke imati hrvatska privreda jer su njihove kompanije zastupljenije u Srbiji nego što su srpske u Hrvatskoj. On kaže da je teško proceniti koliko bi ovakva situacija mogla da potraje, ali veruje da će EU izvršiti pritisak na obe zemlje da se stvar normalizuje. Ulje na vatru juče su dolivali i lider radikala u Srbiji Vojislav Šešelj, kao i neke druge desničarske organizacije pozivajući građane Srbije na bojkot hrvatske robe.



 

Nema otkazivanja turističkih aranžmana

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić kaže za Danas da za sada nema većih problema u realizaciji aranžmana, ali da bi moglo da ih bude ukoliko budu zatvoreni svi granični prelazi između Srbije i Hrvatske.

– Trenutno nema formalno-pravnog razloga da se bilo koji turistički aranžman odloži ili otkaže. Organizatori putovanja iz Francuske ili Italije ne vide razlog zbog kog bi se odustajalo jer nema rata, poplava, suša – kaže Seničić.

U situaciju u kojoj su Batrovci zatvoreni za sve sa srpskim pasošem, Seničić kaže da će autobusi morati da pronalaze alternativne putanje, preko Mađarske ili BiH.

– Zasad ne postoji zabrana da se sa srpskim pasošem uđe u Hrvatsku preko neke druge granice. Tako da može da se ide preko BiH i da se u Hrvatsku uđe na graničnom prelazu Županja, na primer – napominje Seničić. On kaže da su putnici zainteresovani za problem, kao i organizatori putovanja, ali da nema većih problema, niti otkazivanja aranžmana. Naravno, on se nada da neće doći do totalnog zatvaranja granice sa Srbijom, odnosno zabrane ulaska za građane Srbije jer bi u tom slučaju zaista moglo da bude velikih problema.

eđutim, pet polazaka iz Beograda ka Hrvatskoj sa Beogradske autobuske stanice juče nije realizovano jer su prevoznici bili iz Srbije. S druge strane, hrvatski prevoznici su normalno saobraćali. Iz BAS-a su apelovali na sve da ne kupuju karte za Hrvatsku dok se situacija ne stabilizuje.

 

Vozači kamiona blokirali put



Na nekoliko sati vozači kamiona koji stoje na granici Batrovci blokirali su juče put u prostoru između dva granična prelaza. Neki su pretili da će ispred prelaza istovariti robu koja se već uveliko pokvarila. Međutim, to se nije desilo.

U isto vreme obim posla bosanskih carinika se znatno povećao, baš kao i saobraćaj teretnih vozila. Nešto opterećeniji prelazi su Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradiška, posebno iz razloga što, pored kamiona koji voze teret u BiH i van BiH, postoji priliv kamiona koji samo prolaze kroz BiH.





Šta će biti s ABA ligom



Zatvaranje granica između Srbije i Hrvatske moglo bi da odloži početak regionalne košarkaške ABA lige. Liga počinje 1. oktobra, ali nijedan klub iz Srbije u prvom i drugom kolu ne ide u goste hrvatskim klubovima. Prvo gostovanje srpskog kluba u Hrvatskoj zakazano je za treće kolo 6. oktobra, kada Zadar dočekuje Crvenu zvezdu.





 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari