Beograd – Skupština srpskih opština (SSO) Kosova i Metohije organizuje od sutra akciju potpisivanja peticije protiv dolaska misije Euleks na Kosovo, rekao je juče potpredsednik SSO Marko Jakšić na konferenciji za medije u Beogradu, a čelnik Skupštine Ljubomir Kragović naveo je da Srbe iritira politika koju sprovode predsednik i Vlada Srbije i dodao da zbog toga Srbi sa Kosova moraju da gledaju u Rusiju.

Kragović je naveo da će oni zbog toga ići korak dalje i poslati poruku Rusiji, njenom predsedniku i premijeru „da nikako ne pristanu da u Savetu bezbednosti bude izglasana misija Euleksa bez obzira na to da li će to Srbija tražiti“. „Srbija i naše rukovodstvo, koje nema ništa nacionalnog i državnog u sebi, može da poklekne, ali srpski narod i Ruska Federacija ne treba da pokleknu“, kazao je Kragović i dodao da država namerno proizvodi afere – poskupljenja gasa i usluga Telekoma kako bi se zanemarilo osnovno i goruće pitanje Kosova. Kragović je i izrazio nezadovoljstvo time što Beograd problem Kosova sa političkog prebacuje na pravni aspekt. Kragović je kritikovao predsednika Srbije i pitao u čije ime govori kada kaže da Kosovo na kraju, ako se ne može naći bolje rešenje, može da se deli.

Marko Jakšić je u ime kosovskih Srba pozvao sve one koji su glasali da je Euleks neprihvatljiv, sada kažu šta se izmenilo i šta je to postalo bolje da država prihvati „ovakvu okupatorsku misiju“. „Jedino ako to nije predmet trgovine – Srbija da prihvati Euleks u zamenu za evropsko ćutanje na Generalnoj Skupštini UN“, kazao je on i ocenio da je na delu politika „javno se srbuje, u mraku se trguje“. Jakšić je rekao i da je Euleks predviđen poglavljem 10 Ahtisarijevog plana, koji stvara nezavisno Kosovo, a aneks 11 kaže da je podređen NATO paktu koji mora da čuva ono što Euleks napravi, a to je „monstrum državna tvorevina“.

Jakšić je izrazio žaljenje što premijer nema vremena da se sastane sa njima i što vlast u Beogradu ne želi da uvažava stavove Skupštine koju čini 43 delegata i 25 predsednika opštine izabranih na izborima 11. maja. „Ako država ne želi da prizna takvu instituciju i želi da je marginalizuje, insistiramo da Vlada donese statut Kosova i Metohije i do kraja godine raspiše pokrajinske izbore“, kazao je Jakšić.

 

Novi posrednik UN u pregovorima

Priština – Prištinski Ekspres piše da su UN poslale jednog od najboljih eksperata za posredovanje Endrjua Ledleja koji će pokušati da pronađe rešenje za rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, koju je predložio generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Novozelandski ekspert Ledlej doputovao je na Kosovo prošle nedelje i na čelu je tima Unmika, koji pokušava da intenzivira razgovore između zvaničnika Srbije i Kosova. „On je iskusan pregovarač. Razgovaraće sa zvaničnicima Prištine i Beograda o šest tačaka. Prošle nedelje je posetio Beograd. Juče je trebalo da razgovara sa zamenikom predsednika Vlade Kosova Hajredinom Kučijem i danas će ponovo biti u Beogradu“, izjavio je za Ekspres portparol Unmika Aleksandar Ivanko. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari