"Ako umesto Pere dođe Mika a sve ostane isto, šta smo uradili?": Dr Dragan Milić o planovima ukoliko budu formirali vlast u Nišu 1Dragan Milić: Foto Media i reform centar

Debeogradizacija, decentralizacija i departizacija. O Nišu će se pitati i odlučivati građani Niša a ne komesari poslati iz Beograda ili golubovi pismonoše na relaciji Beograd- Niš i Niš- Beograd. Povratak struke i odgovornosti u naš grad, kaže dr Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana, odgovarajući na pitanje koje su ključne stvari koje će da promene posle lokalnih izbora ukoliko budu u prilici.

„A prvog dana- ukidamo ’Oko sokolovo’”, dodaje on.

Ova grupa građana izlazi 2. juna na izbore za odbornike Skupštine grada, kao i za odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština- Medijani, Paliluli, Panteleju, Crvenom Krstu i Niškoj Banji.

Dr Milić, inače direktor Klinike za kardiohirurgiju, postao je poznat široj javnosti prošle godine, nakon što je ta klinika ukinula liste čekanja tako što su zaposleni operisali vikendom, bez nadoknade.

Kritičar je lokalne vlasti i situacije u zdravstvu, ali i sam izložen kritici da je navodno „trojanski konj“ naprednjaka, sličan dr Nestoroviću, što on negira.

Šta su Vaše osnovne zamerke na politiku i rad aktuelne vlasti u Nišu?

Ne znam šta su uradili dobro… Niš je zanemaren a oni su dozvolili da o našem gradu odlučuju politkom sekretari iz Beograda. Oni su određivali ko će biti na kojoj poziciji, ko će dobijati tendere, šta će se raditi. Svi oni zajedno uspeli su da dovedu do toga da je prosečni lični dohodak u Nišu niži za 20.000 i 30.000 dinara u odnosi na Novi Sad i Beograd, i da je niži od prosecnog ličnog dohotka u Srbiji. Budžet u Nišu je 15 milijardi, a u Beogadu i Novom Sadu 205,5, odnosno 45 milijardi. Dok su Beograd i Novi Sad rasli i ekonomski i u broju stanovnika, Niš je za deset godina izgubio 10.000 stanovnika

U vreme epidemije, kovid bolnice su izgrađene u Beogradu i Novom Sadu, ali ne i u Nišu, već u Kruševcu. Dok beogradska deca imaju besplatne udzbenike, vrtiće i engleski jezik, dotle ostala diskriminisana deca u Nišu, ali i Srbiji sve to plaćaju.

Putevi u gradu su katastrofa. “Oko sokolovo” sakuplja harač od osirotelog naroda, a kako navodi uzbunjivač iz gradske uprave, gvozdene ograde po ulicama grada koje nas ograđuju i podsećaju da smo u zatvoru ili Getu zvanom Niš plaćene su 500 evra po dužnom metru?! I mogu ovako u četiri toma da nabrajam…

U svakom slučaju, SNS ima i jednu dobru stvar- svi značajni niški naprednjaci, od prvog do poslednjeg, skinuti sa gradske odbornicke liste, što je i njihova indirektna potvrda da su radili katastrofalno loše.

"Ako umesto Pere dođe Mika a sve ostane isto, šta smo uradili?": Dr Dragan Milić o planovima ukoliko budu formirali vlast u Nišu 2
Dragan Milić: Foto Media i reform centar

A kakav rezultat  očekujete na gradskim izborima? Da li ste radili neka istraživanja koja bi mogla da daju odgovor na to?

Istraživanja često znaju da zavaraju i da daju netačan presek. Nismo radili niti narucivali takva istrazivanja, a očekujemo jako dobar rezultat.

Sa kim ćete sarađivati nakon izbora ukoliko budete u situaciji da formirate vlast?

Sa svakim ko prihvati naš uslov o departizaciji. Mi želimo da menjamo sistem a ne samo ljude. Ukoliko umesto Pere dođe Mika i sve ostane isto šta smo uradili? Jedino sa kim nećemo u koaliciju je sadašnja vlast jer smatramo da treba da dođu nove, sveže i nekompromitovane snage i da vode naš grad.

Da li će nova vlast, ukoliko uspete da je formirate, biti transparentna i „podnositi račun“ građanima?

To je osnov za bilo kakvu promenu koja je potrebna Nišu.

Jeste li spremni da snosite odgovornost- i kakvu- za slučaj da ne ostvarite ovo što JAVNO obećavate? Hoćete li insistirati da pripadnici eventualne nove vlasti budu sankcionisani u slučaju da učestvuju u nepravilnostima- korupciji, kriminalu, kršenju zakona?

Kao što sam već više puta govorio, mi se zalažemo za odgovornost. Upravo ta transparentnost treba da omogući da nova vlast u Nišu ne doživi naš grad kao plen već kao obavezu, da opšte bude važnije od ličnog. Imaćemo nultu toleranciju na korupciju.

Još ne saopštava ko je kandidat za gradonačelnika

Ko je kandidat Vaše grupe građana za gradonačelnika i zašto?

Kandidat za gradonačelnika biće određen nakon izbora u zavisnosti od rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari