"Ako Vučić misli da kosovska Vlada planira nasilne akcije protiv Srba, šta Srpska lista radi u njoj?": Gogić o predsednikovoj najavi nove "Oluje" na Kosovu 1Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Politikolog Ognjen Gogić kaže da je deklarisani cilj Vlade Kosova i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se izbori za jednak tretman između Kosova i Srbije u svakom pogledu, te ocenio da neka akcija kosovske policije bi mogla da usledi ukoliko Srbi ne bi zamenili tablice i budu počeli da pružaju otpor oduzimanju vozila postavljanje barikada.

Kosovska Vlada juče je donela odluku koja donosi promene u odnosu prema srpskim registarskim tablicama, ali i prelazu administrativnih prelaza sa ličnim dokumentima Srbije.

– Poslednje odluke kosovske Vlade koje se odnose na registarske tablice i lične karte u vezi su sa sporazumom o slobodi kretanja koji je postignut 2011, a revidiran 2016. godine. Iako ovi sporazumi u osnovi predviđaju paritet, u praksi je faktički uspostavljen asimetričan režim u tretiranju ličnih karata i registarskih tablica. Dok su lične karte i registarske tablice izdade u Srbiji omogućavale nesmetan ulazak na Kosovo preko administrativnih linija, osobama sa ličnim kartama Kosova su prilikom ulaska u Srbiju izdavan poseban dokument, dok su kosovske registarske tablice na vozilima bivale zamenjene privremenim. Prošle godine je Kurtijeva Vlada proklamovala „reciprocitet“ u odnosu na registarske tablice što je dovelo do obostranog korišćenja režima nalepnica, što je takođe opcija predviđena sporazumima. Postojala je bojazan da će nakon toga uslediti sličan odnos prema ličnim kartama. To se sada dogodilo, kaže Gogić.

On dodaje da je deklarisani cilj Kurtijeve politike je da se izbori za reciprocitet, odnosno jednak tretman između Srbije i Kosova u svakom pogledu. To znači da cilj tih mera nije da večno ostane na snazi režim nalepnica za vozila iz Srbije i deklaracija za srpske lične karte, već da se Srbija natera da ukine slična ograničenja za isprave koje izdaje Kosovo. Srbija to odbija da uradi kako se to ne bi smatralo implicitnim priznavanjem Kosova, smatra Gogić.

– Kada je reč o srpskim registarskim tablicama koje nose nazive gradova na Kosovu, treba imati u vidu da je one već trebalo da budu izbačene iz upotrebe. To je deo sporazuma o slobodi kretanja. Kao prelazno rešenje, Kosovo je omogućilo da se umesto RKS tablice izdaju KS tablice, kako bi se izbeglo korišćenje reči „republika“. Ta mogućnost je istekla prošle godine i Kurtijeva Vlada nije bila voljna da je produži. Međutim, srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu je trebalo da prestanu da se koriste. To je neispunjena obaveza srpske strane, objašnjava naš sagovornik i napominje da su ostale tablice sa oznakama KM (Kosovska Mitrovica) koje se koriste na severu Kosova, dok Srbi južno od Ibra su davno zamenili tablice koje nose oznake za Prištinu, Gnjilane, Uroševac i druge gradove.

Gogić kaže i da „niko se ne usuđuje da se južno od Ibra kreće u vozilu koje nosi KM tablice jer se zna da bi ono bilo oduzeto“.

Odluka kosovske Vlade oko KM tablicama nije neočekivana, jer se i prošle godine očekivalo da počne oduzimanje vozila sa srpskim tablicama, ali do toga tada nije došlo verovatno zbog prećutnog dogovora, koji je sada istekao, ocenjuje ovaj politikolog, koji primećuje da je to u svojim jučerašnjim izjavama na zagonetan način najavio i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

– Lične karte su drugo pitanje. To će ozbiljno da smanji obim kretanja ljudi između Kosova i centralne Srbije. Mnogi studenti i radnici iz centralne Srbije će smanjiti svoje odlaske na Kosovo. To se odnosi i na Albance iz Preševa i Bujanovca, kaže Gogić.

Na sinoćnoj konferenciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o novim odlukama Prištine, rekao da kosovska strana planira novu „Oluju“ odnosno proterivanje Srba sa Severa do oktobra meseca, a naš sagovornik primećuje da se to poklapa sa rokom kosovske Vlade za zamenu tablica. Do akcije kosovske policije bi moglo doći ukoliko Srbi ne bi zamenili tablice i počeli da pružaju otpor oduzimanju svojih vozila.

– Kada je reč o upozorenjima o „Oluji“ na Kosovu, treba imati u vidu da se teško može praviti analogija između današnje situacije na Kosovu i stanje u Hrvatskoj 1995. godine. Tada su u Hrvatskoj postojale paralelne strukture vlasti Republike Srpske Krajine koje Zagreb nije kontrolisao. Na Kosovu takva situacija ne postoji. Kosovo ima kontrolu nad celom svojom teritorijom. Ne postoji nikakva paralelna vlast. Srbi na severu Kosova su, zaslugom Briselskog sporazuma iz 2013. godine, integrisani u kosovski sistem kroz 4 opštine koje funkcionišu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Na jugu Kosova takva situacija postoji još duže. Ne postoje nikakve srpske „milicije“ koje sprečavaju Prištinu da vrši vlast, smatra Gogić.

– Taj optor Srba sa Severa bi mogao da dovede do eskalacije sukoba koji bi se otrgao kontroli. Ako su izjave predsednika bazirane na nekim indicijama da kosovska Vlada priprema nasilne akcije protiv srpskog civilnog stanovništva, onda je prvo pitanje koje treba da se postavi jeste šta Srpska lista radi u toj Vladi, poručuje ovaj politikolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari