Aktivisti pozvali građane na protest 1. jula, kod Linglonga u Zrenjaninu (VIDEO) 1Foto: S. Obrenić

Aktivista Dejan Janjić pozvao je građanke i građane Srbije da u subotu budu u Zrenjaninu, koji će biti centar protesta ove sedmice, na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Zrenjaninu.

„Prethodne subote na protestu protiv nasilja u Zrenjaninu okupio se veliki broj građana. Protestna šetnja je završena jednosatnom blokadom gradske magistrale, kao najava novih radikalnih mera, a sve zbog ignorisanja zahteva protesta od strane vlasti. Ove subote, prvog jula, Zrenjaninci će se okupiti u 18 časova kod kružnog toka na putu za Beograd, pored fabrike Linglong“, naveo je Janjić.

Prema njegovim rečima, kompanija Linglong je od dolaska u Zrenjanin postala sinonim za nasilje u gotovo svim mogućim oblastima, počevši od: nasilja nad pravnim poretkom i institucijama Republike Srbije, a na osnovu nelegalnog početka izgradnje objekata bez potrebnih dozvola, preko nasilja nad novinarima koji su fizički sprečavani da izveštavaju sa lica mesta, sve do onog najbitnijeg – nasilja nad radnicima, koji su izloženi izuzetno teškim uslovima rada, nehumanim smeštajem za radnike iz inostranstva i čestim povredama na radnom mestu.

„Nažalost, pre tri nedelje se tokom rada u fabrici Linglong teško povredio naš sugrađanin koji je još uvek u veoma teškom stanju. Povodom tog nemilog događaja Inspekciji rada u Zrenjaninu, Vladi Republike Srbije i kompaniji Linglong podneti su zahtevi koji se između ostalih tiču pitanja odgovornosti za neretka povređivanja radnika u toj kompaniji, izuzetno loših radnih uslova, kao i bezbednosti radnika tokom radnog vremena. Od Inspekcije rada je dobijen odgovor da je proces u toku, dok od strane druge dve adrese, odgovor nije dobijen. Postavlja se pitanje da li rukovodeći čelnici grada Zrenjanina više vole da provode vreme fotografišući se u krugu fabrike Linglong nego da se bave pravima njihovih sugrađana koji rade u toj fabrici?“, rekao je aktivista Janjić.

Aktivisti pozvali građane na protest 1. jula, kod Linglonga u Zrenjaninu (VIDEO) 2
Foto: S. Obrenić

On je istakao da je reč o onim surađanima koji, nažalost, često bivaju izloženi nehumanim uslovima rada, maltretiranju poslodavaca i fizičkim povredama.

„Linglong je najveći ponos vlasti u ovom podneblju, međutiim štetan uticaj koji ovo postrojenje ima prevazilazi granice Zrenjanina i Banata, a sve to zbog odsustva državnih organa u ovom takozvanom projektu od nacionalnog značaja. Zbog svega malopre izrečenog pozivamo sve građanke i građane Srbije da u subotu budu u Zrenjaninu koji će biti centar protesta ove sedmice“, zaključio je Janjić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari