Albanci najavili protest na jugu Srbije 1Printskrin Bujanovacke.co.rs

Nacionalni savet Albanaca Srbije obavestio je javnost i medije da će protestni skup pripadnika albanske nacionalne zajednice biti održan u ponedeljak 12. avgusta u 11 sati na centralnom gradskom trgu u Bujanovcu.

Nevzad Lutfiju, predsednik NSA, u izjavi za portal Bujanovačke rekao je da je razlog za najavljeni protest Albanaca „diskriminacija albanske nacionalne zajednice u Srbiji i da je ovo protest identiteta i dostojanstva”.

NSA je ranije oštro reagovala na izbor sudija Osnovnog suda u Vranju, nezadovoljna što su sve nove sudije srpske nacionalnosti, a nijedan sudija iz redova Albanaca nije izabran.

U NSA negiraju da do protesta dolazi nakon formiranja multietničke vlasti u Bujanovcu u čijem sastavu su albanski Front za promene i srpske liste, SNS, lista dr Dejana Stojanovića i lista Saše Arsića Promena sad, kao i romska stranka, već da je uzrok protesta nezadovoljstvo Albanaca u Srbiji zbog diskriminacije pripadnika ove nacionalne zajednice.

Albanci najavili protest na jugu Srbije 2
Rukovodstvo PDD u Bujanovcu. Foto:PDD

Sa druge strane, naši izvori u albanskim i srpkim redovima tvrde da protesta ne bi bilo da je u Bujanovcu formirana monoetnička vlast u opštini sastavljena od albanskih stranaka.

Predsednik NSA Nevzad Lutfiju je aktivista Pokreta za demokratski progres koju predvodi Šćiprim Musliju, a koja se nakon formiranja multietničke vlasti našla u opoziciji zajedno sa Demokratskom partijom Nagipa Arifija i Partijom za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

U prilog ovoj tvrdnji naši izvori navode i objavu bivšeg predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe, koji je sada predsednik Opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje u Bujanovcu i politički savetnik Besnika Bislimija, šefa delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom, na Fejsbuk profilu u kojoj je pozivao bivše borce Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe da se pobune protiv formiranja multietničke vlasti u toj opštini u kojoj nije njegova stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari