Brisel, Priština, Beograd – U sedištu Saveta ministara EU u Briselu u nedelju popodne, uz posredovanje „trojke“ Kontakt grupe, biće održana nova runda direktnih pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije.
Iz Saveta ministara EU saopšteno je da će „ovaj sastanak pružiti priliku da dve strane nastave da izlažu svoje predloge i na temelju toga pokrenu raspravu“.

Brisel, Priština, Beograd – U sedištu Saveta ministara EU u Briselu u nedelju popodne, uz posredovanje „trojke“ Kontakt grupe, biće održana nova runda direktnih pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije.
Iz Saveta ministara EU saopšteno je da će „ovaj sastanak pružiti priliku da dve strane nastave da izlažu svoje predloge i na temelju toga pokrenu raspravu“. Posle direktnih pregovora, delegacije Beograda i Prištine imaće odvojene sastanke s „trojkom“ koju čine Volfgang Išinger (EU), Frenk Vizner (SAD) i Aleksandar Bocan-Harčenko (Ruska Federacija).

TADIĆ: Opasan presedan

– Svako jednostrano i nametnuto rešenje u vezi s budućim statusom KIM dovelo bi do nestabilnosti i predstavljalo bi opasan presedan za region i svet u celini, izjavio je juče predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru s novopostavljenim ambasadorima Nemačke, Irske i Moldavije u Beogradu. On je ukazao na „odlučnost Srbije da istraje u naporima da se direktnim pregovorima dođe do rešenja za KIM koje će biti prihvatljivo za obe strane. Tadić je juče primio akreditivna pisma novopostavljenih ambasadora Nemačke Volframa Masa, Irske Antoana Mek Anfreda i Moldavije Lidije Gucu, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika EU Havijera Solane, najavila je juče da se očekuju češći susreti i „snažnija razmena mišljenja“ srpske i albanske strane, kao i neposrednije delovanje „trojke“. Prema njenim rečima, Solana će se posle briselskih pregovora sastati s „trojkom“ i delegacijama Beograda i Prištine, a o ishodu pregovora izvestiće šefove diplomatija EU dan kasnije na sastanku u Luksemburgu.
Delegaciju Beograda predvode ministri za KIM i spoljnih poslova Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić. Osim njih, u timu za Brisel su i savetnici Aleksandar Simić, Branislava Alendar, Feodor Starčević, Tomas Flajner, Miloš Jovanović, kao i predstavnici kosovskih Srba – Marko Jakšić i Goran Bogdanović, tvrde izvori Danasa.
Prištinski pregovarački tim – čiji članovi kažu da od predstojećih razgovora u Briselu ne očekuju ništa novo – predvode predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Čeku. Obe strane su najavile da će nastaviti s predstavljanjem svojih predloga – Beograd o suštinskoj autonomiji za KIM, a Priština memorandum o dobrosusedskim odnosima Kosova i Srbije kao nezavisnih i suverenih država.
Prema rečima Daniele Nikolić, portparolke Ministarstva za KIM Vlade Srbije, Beograd će na pregovorima u Briselu „detaljno predstaviti svoj predlog suštinske autonomije, s međunarodnim garancijama statusa kosovskih Albanaca kao najpovlašćenije nacionalne manjine u Srbiji“.
Rezultati briselskih pregovora biće razmatrani već sutradan, u ponedeljak u Luksemburgu na sastanku ministara inostranih poslova EU. Evropska unija traži da se ulože „svi napori“ da se pregovorima obezbedi rešenje statusa i u „punoj meri podržava proces pod okriljem „trojke“ Kontakt grupe“, navodi se u dokumentu koji je pripremljen za zasedanje u Luksemburgu.
Avni Arifi, portparol predsednika Vlade Kosova, izjavio je za jagodinsku televiziju Palma plus, da će Skupština Kosova proglasiti nezavisnost ako rešenje za status ne bude pronađeno u ovom krugu pregovora Beograda i Prištine. Priština veruje, kaže Arifi, da će „međunarodna zajednica priznati nezavisno Kosovo“.
Tom Kejsi, zamenik portparola Stejt departmenta SAD, tvrdi da je došlo do izvesnog napretka u pregovorima o budućem statusu KIM, ali da ako ne bude sporazuma Beograda i Prištine, KIM bi trebalo da dobije nadziranu nezavisnost, prema nacrtima Ahtisarijevog plana. Na pitanje da li su zvaničnici SAD svesni da kosovske vlasti nameravaju da proglase nezavisnost 28. novembra, na Dan albanske zastave, Kejsi je odgovorio da je „svestan da su Kontakt grupa i ‘trojka’ i dalje angažovani na pregovorima.“
– Srbiji se ne može nametnuti Ahtisarijev plan i za Srbiju će bez obzira na to šta budu preduzimale SAD jedino biti validna Rezolucija 1244, koja izričito garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na KIM – izjavio je Slobodan Samardžić.
Prema njegovim rečima, SAD mogu da „probaju da politikom sile nametnu Ahtisarijev plan, ali će i uvideti da ta sila ne može promeniti Rezoluciju 1244, ni Ustav Srbije.
– SAD znaju da su sve državne institucije Srbije odbacile Ahtisarijev plan i da on nije prošao u SB, pa zato nije jasno kako SAD misle da posle 10. decembra na osnovu ovog plana priznaju jednostranu nezavisnost – napominje Samardžić.
On smatra da „nije dobro“ što se u pripremnom dokumentu zaključaka Saveta ministara EU navodi da se proces pregovora o statusu KIM završava 10. decembra, jer „oročavanje ne doprinosi pronalaženju rešenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari