Albanija i Kosovo najavili su da će tražiti od međunarodnih institucija nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, zbog njene, kako se navodi, „tendenciozne i ilegalne uloge“ u suđenju koje je pred Tribunalom vođeno protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja.

Vlada Albanije saopštila je juče da je „šokirana“ nedavnom izjavom tužilaca Tribunala da je Del Ponteova podigla optužnicu protiv Haradinaja bez dovoljno dokaza. Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je nedavno u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu da tadašnja tužiteljka Karla del Ponte snosi veliku odgovornost zbog oslobađanja Haradinaja i hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Najs je rekao da je ceo postupak protiv Haradinaja „blamaža za celu kancelariju Tužilaštva Haškog tribunala“, ali ne zato što su oni slobođeni, nego zato što je ceo postupak pokrenut onako kako ne treba. Najava iz Tirane je usledila samo nekoliko dana nakon što je Haradinaja Apelaciono veće Tribunala oslobodilo optužbi da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu, 1998. i 1999. godine.

Oglasila se i Vlada Kosova koja zahteva od nadležnih međunarodnih zvaničnika da započnu istragu protiv Karle del Ponte za zloupotrebu ovlašćenja kao glavni tužilac u slučaju Haradinaj, Ljimaj i drugi tokom 2003. godine i povodom „njenog naučno-fantastičnog fabrikovanja u vezi sa optužbama Dika Martija i drugih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari