Otvoren kiosk brze hrane u Severnoj Mitrovici, Srbi kažu "albanizacija Severa" u toku 1Foto: Vojin Radovanović

Lanac brze hrane Hebs, koji je u albanskom vlasništvu, otvoren je danas u većinski srpskoj Severnoj Mitrovici, bez pompe, ali nakon reklame koja je uzburkala srpsku javnost na KiM.

Hebs je otvoren na mitrovačkom šetalištu, skoro pa prekoputa novootvorene Pošte Kosova.

Uz nekoliko balona, bez prištinskih zvaničnika kao što je to bio slučaj sa Poštom Kosova, lokal je počeo da radi oko 12 časova.

Otvaranje ovog poznatog lanca brze hrane pratile su kritike srpske zajednice koja otvaranje ovog i drugih lokala u vlasništvu Albanaca gledaju kao na vid albanizacije severa.

Zato ne čudi da Srbi sa kojima je naš novinar razgovarao a koji ne kažu da u ovaj lokal neće ići.

Do sada je otvoren kafić „C’est la vie“ koji se nalazi u neposrednoj blizini mosta na Ibru, koji je postao omiljeno mesto kosovskih policajaca, kao i supermarket, a očekuje se i otvaranje drugih biznisa u lokalima koje su kupili Albanci.

No, radnice u Hebsu, koje su pristale da govore za Danas ali ukoliko ostanu anonimne, kažu da očekuju kao mušterije pripadnike svih etničkih zajednica. Napominju da imaju i druge lokale na Kosovu gde dolaze sve zajednice.

„Nas politika ne zanima, želimo da nam mušterije budu svi“, rekle su.

Na društvenim mrežama se pojavila reklama povodom otvaranja Hebsa u Mitrovici na kojoj se nalazi most na Ibru i ispred njega natpis „KURTI“, što je protumačeno kao zahvalnost kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Menadžerka lokala kaže da je u pitanju pogrešno protumačena reklama koja je koketirala s politikom.

„Nije to KURTI, tu piše KUR TI. To znači „Kad ti“, odnosno „Kad ti dođeš“. To nije politička poruka“, poručuje menadžerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari