Aleksadnar Radoičić (Ujedinjeni): Vlast u Beogradu je nestručna, tražimo izbore 1Foto: D. Majstorovic

Odbornik Skupštine Beograda Aleksandar Radoičić rekao je danas, u raspravi o rebalansu budžeta, da je sadašnja vlast nestručna, da nije u stanju da vodi Grad i zataržio je raspisivanje izbora.

„Ova vlast je nestručna i nije u stanju da vodi Grad Beograd koji mora da ima otvorene finansije, da se zna gde ide svaki dinar, da bude zelen, saobraćajno prohodan, inovativan i grad kulture“, rekao je Radoičić iz odborničke grupe „Ujedinjeni“.

On je rekao da nema ni na vidiku završetka radova autobuske stanice u Beogradu, ali je 44 miliona dinara izdvojeno za ponovnu rekonstrukciju ulica Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana koje su pre godinu dana kompletno rekonstruisane.

„Umesto 200 dana rekonstrukcija je trajala 900 dana i koštala je 500 evra po kvadratnom metru, za tri kilometra“, rekao je Radoičić.

Dodao je da nema ni najave o gradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, a procenat izvršenja radova na gradnji kanalizacije je ispod deset odsto.

Najveći problem je, prema njegovim rečima, procenat izvršenja investicija od 18 odsto, a „investicije moraju da budu pokretač razvoja Beograda“.

Naveo je da su smanjeni i iznosi za zdravstvo, zaštitu životne sredine, kulturu.

„Za zaštitnu životne sredine planirano je svega četiri miliona evra ili 0,2 odsto gradskog budžeta, za zdravstvo je budžet smanjen 40 miliona dinara, opštinski domovi zdravlja su u lošem stanju“, rekao je on.

Istakao je da je „javna tajna da je godinama na mestu v.d. direktora Doma zdravlja u opštini Palilula Aleksandar Stojanović, bahati stranački kadar na čiji su rad stigle brojne pritužbe građana, jer pored nestručnosti i sumnjive diplome mobinguje zaposlene, raspoređuje ih po svom nahođenju i organizuje ih da odlaze na mitinge SNS-a, a neposlušne kažnjava“.

Radoičić je rekao da su izdvajanja za kulturu smanjena 200 miliona dinara, a da je rekonstrukcija škola svedena na minimum. „Za deset godina izgrađeno je samo dve škole“, rekao je Radoičić.

On je naveo da nije jasno zašto je predloženo da se GSP Beograd zaduži kod banaka za 38 milijardi dinara ili oko 320 miliona evra za kupovinu vozila, a budžet grada je 1,6 milijardi evra i iz njega se godišnje za subvenciju tom preduzeću izdvaja 250 miliona evra.

Naveo je da je nepoznato pod kojim uslovima bi se uzeo kredit, ni ko bi ga odobrio tom preduzeću koje duguje sedam milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari