"Pištaljka opstanka": Ko je Aleksandar Arsenijević, više puta privođeni lider Srba sa severa Kosova? 1Foto: KosSev, ilustracija: Danas

Lidera Srba sa severa Kosova Aleksandra Arsenijevića kosovski policajci u utorak su priveli, oborivši ga pritom na zemlju, na sred šetališta u Severnoj Mitrovici, zbog – pištaljke. Uz njega uhapšen je i njegov stranački saborac Ivan Orlović.

Pištaljka je postala već standardni, reklo bi se i jedini, vid protesta i otpora Srba na severu KiM koji se nalaze pod naletom represivne politike prištinskih vlasti koja za cilj ima potpuno albanizaciju severnog dela Kosova. Na pištanje, lupanje u šerpe i vikanje kao vid protesta pozvala je upravo Arsenijevića Srpska demokratija.

No, kad Aljbin Kurti dođe da jede piletinu na severu, ne sme se pištati. Ima Aljbin nežne uši. Hoće pištaljka da udari na apetit. Onome ko zapišti sledi hapšenje.

Problem je što Priština nije izdala „administrativno upustvo“ kako da već gotovo potpuno obespravljeni građani iskažu svoje nezadovoljstvo, kako da dignu glas, kada policija i to može da protumači kao „remećenje javnog reda i mira“. Upravo je to „prišiveno“ Arsenijeviću i Orloviću, a obojica su pušteni nakon nekoliko sati uz kazne za ovo navodno počinjeno delo.

Nakon privođenja na mreži „Iks“ je napisao da „dođu tako vremena da svako izabere svog heroja“.

„Ja sam danas odabrao svog heroja – moju devojku! A zašto?! Reči su suvišne jer imate sve na snimku!“, poručio je on. A na snimku se vidi devojka u braon mantilu dotrčava da snimi hapšenje, a utom je policajac hvata i vuče za ruke kako bi joj oteo telefon, dok je policajka u civilu odvlači kako ne bi snimala.

Nije ovo prvi put da Arsenijević zbog, kako on to naziva „pasivnog otpora“, biva privođen, pa je tako pre oko mesec dana priveden zajedno sa saborcem Stefanom Veljkovićem zbog protivljenja krečenju srpskih nacionalnih simbola na Trgu braće Milić. Zatim je priveden, isto zbog duvanja u pištaljku, za vreme posete trojice kosovskih ministara Severu Kosova.

U politiku je ušao 2021. godine, kada je osnovao Građansku inicijativu „Srpski opstanak“. Krajem prošle godine ona prerasta u stranku Srpska demokratija.

Aleksandar Arsenijević rođen je 24. avgusta 1992. godine, u Kosovskoj Mitrovici. Završio je Prirodno-matematički fakultet u Kosovskoj Mitrovici, smer hemija.

Radio je kao nastavnik u srednjoj školi, a posao je izgubio, kako je sam rekao, zbog politike kada je odlučio da se kandiduje za gradonačelnika rodnog grada. Trenutno završava Pravni fakultet. Kako je za Danas jednom govorio, kao dečak je bio u izbeglištvu 1999. godine. Srbima sa Kosova i izbeglička kolona je bolja od ovakvog života, poručio je skoro Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari