Aleksandar Arsenijević odgovorio Vetonu Suroiu: Koliko su slične političke borbe Srba i Albanaca? 1foto Aleksandar Roknić Danas

„Devedesete“ su več počele. Sve isto samo sa zamenjenim tezama, poručio je srpski političar sa Kosova Aleksandar Arsenijević za Danas, odgovarajuči na autorski tekst Vetona Suroia u kome mu ovaj kosovski publicista daje savete za političku borbu.

Arsenijević kaže da razume stavove albanskih intelektualaca, ali da je situacija trenutno mnogo teža i da je oni možda shvataju olako. Iako pokazuju mnogo saosećanja sa Srbima sa Severa i u nadi da spreče situaciju koja se njima dešavala devedesetih samo zamenjenih teza, kako kaže Arsenijević, promiče im činjenica da su „devedesete već počele“.

On puručuje da stvari sa kojima se suočavaju Srbi na Severu Kosova ne smeju da se dešavaju, a da su oni nebrojeno puta tražili razgovore sa kosovskim vlastima kako bi institucijalno i sistematski rešavali problem srpske zajednice na severu.

Kako objašnjava naš sagovornik, ključni problem je to što zapravo niko od predstavnika vlasti ne provodi dovoljno vremena na severu da razme kakva je realana situacija, a kao primer naveo je da je Nenada Rašića ističući da je i on sam Sever posetio svega nekoliko puta.

Komentarišući navode autora teksta koji je povezivao političku borbu albanskog stanovništva na Kosovu 90-tih sa trenutnom koju vode Srbi na Severu, Arsenijević kaže da je to pre svega video kao poziv da se možda ugledaju na kreativni sadržaj političke borbe kojim se albanskio stanovništvo koristilo tada.

On dodaje da je, međutim, za to kasno jer, kako je objasnio, „strah im se već uvukao u kosti“ ponovo ističići ozbiljnost problema sa kojim se suočavaju.

Veton Suroi, albanski publicista, novinar i političar sa Kosova, je u svom autorskom tekstu za portal Koha poredeći političku borbu Albanaca na ksosvu 90-tih i trenutnu borbu Srba na severu pružio podršku Arsenijeviću za njegove napore, oštro osuđujući poteze kososvskih vlasti i njihovo ophođenje prema srpskim aktivistima.

Osim što je ukazao da je vid političke borbe kojim se Arsenijević služi nekima možda nejasan ili se može loše protumačiti, insistirao je na činjenici da ga to ne čini ništa manje legitimnim.

Suroi je takođe insistirao da Arsenijević i njegovi saradnici treba da idu na informativne razgovore, ali ne zato što su privedeni, već da na taj način razgovaraju sa predstavnicima vlasti.

– Umesto jakog poziva na informativni razgovor u policiji sa vezanim rukama, trebalo bi da ga svaki put pozovu na politički razgovor, bilo ko sa vlasti i bilo koje političke partije, a posebno albanske – poručuje Suroi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari