Biografija čoveka koji je nasledio Vuka Draškovića: Ko je Aleksandar Cvetković? 1foto: Pritnscreen/YouTube/Kanal 9

Nakon što se Vuk Drašković, čuveni „kralj ulica i trgova” iz devedesetih godina, posle 34 godine povukao sa čela Spskog pokreta obnove, za novog predsednika izabran je Aleksandar Cvetković, dosadašnji direktor stranke.

“Odlukom stranačkih organa u skladu sa Statutom SPO, na funkciju predsednika stranke sam izabran nakon ostavke dosadašnjeg predsednika i osnivača SPO Vuka Draškovića 12. jula. Ova promena je 19. avgusta upisana i u registar političkih stranaka pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave” navodi novi predsednik SPO.

On najavljuje period konsolidacije i reorganizacije stranke i stranačkih aktivnosti “kako bismo svi zajedno učestvovali u društvenom dijalogu, političkoj borbi ideja i kreiranju sopstvene budućnosti u skladu sa tradicijom koju ćemo i dalje baštiniti”.

Poručuje da je Srpski pokret obnove nacionalna, demokratska, liberalna i građanska monarhistička stranka, da je to bila od početka i da će to nastaviti da bude i u budućnosti.

O Cvetkoviću se u javnosti ne zna gotovo ništa. Doduše, političkim novinarima upravo on je godinama bio sigurna i pouzdana veza do lidera SPO, dok su novinari iz ekonomije Cvetkovićevo ime uglavnom povezivali sa Beogradskim sajmom, gde je  pomoćnik direktora od 2019. godine.

Novi lider Srpskog pokreta obnove postao je član te stranke 2001. godine, kada su mnogi odlazili iz SPO, ali je simpatizer te stranke postao mnogo ranije.

Biografija čoveka koji je nasledio Vuka Draškovića: Ko je Aleksandar Cvetković? 2
foto EPA Anja__Niedringhaus

„Prve ispite na Pravnom fakultetu spremao sam svakodnevnim šetnjama na zimskim protestima 96/97.godine. Učestovao sam na svim protestima devedesetih godina. Simpatizer SPO postao sam još u Jedanaestoj beogradskoj gimnaziji, dok sam kao srednjoškolac čitao Srpsku reč. Međutim, član stranke je postao sam tek 2001. kada su mnogi otišli iz SPO. To sam odlučio kada sam video da izveštaj DOS-ovskog RTS o skupu na Ravnoj Gori nije bio ništa bolji od izveštavanja Miloševićeve TV Bastilje“, kaže za Danas Cvetković.

Na stranačkoj lestvici Cvetkovć se penjao korak po korak. Za 23 godine koliko je član Srpskog pkreta obnove prošao je sve faze, od običnog člana, preko potpredsednika opštinskog odbora Voždovac, direkrra stranke, do predsednika.

Novo lider SPO insistira na političkim idejama i ozdravljenju političke scene i društva. Tvrdi da je program SPO ono što bi zastupao i da nema te stranke, jer su to stavovi koje je naučio u svojoj porodici i pre pojave političkih stranaka. Kaže da želi da vrati pristojnost i dijalog u javni prostor i smatra da je potrebno da Srbija bude Kraljevina.

Kaže i da će politički program SPO ostati nepromenjen.

„Ako stranački organi promene neke stavke u programu, može se govoriti o promenama. Sada SPO ima svoj program i prepoznatljivost. Prevashodno je viđen kroz lik Vuka Draškovića, ali to je nepravedno prema desetinama, stotinama i hiljadama ljudi koji su bili i ostali Srpski pokret obnove. Sanjali smo demokratsku, normalnu Srbija u Evropskoj uniji. Imali smo slogan Srbija u Evropi, Evropa u Srbiji“, napominje Cvetković.

Zastupa, kako kaže, stav da je Srbiji kuća u Evropi i da zato treba što pre da postane deo EU. Kada ga pitaju za NATO samo kaže – pogledajte mapu Evrope i granice Srbije.

Cvetković napominje za Danas da ne boluje od zaborava.

„Naprotiv, ali volim da letujem u Hrvatskoj. I to je upravo dokaz patriotizma, s obzirom na ličke korene“, kaže novi lider SPO.

Smatra da je Balkan bespotrebno rascepkan i da smo svi na ovom prostoru isti pa da je potrebno raditi na upoznavanju i približavanju kultura, ljudi, udruženja, privrede…

„Hrišćanin sam pravoslavne veroispovesti. Bio sam vojnik Vojske Srbije i Crne Gore pa postavljam pitanje kada bi, ne daj Bože, zaratile Srbija i Crna Gora kako bih ja održao datu zakletvu da ću ih čuvati čašću i životom“, pita se Cvetković.

Stav novog lidera SPO je da je potrebno pokrenuti razgovore o decentralizaciji Srbije, modernizaciji lokalnih samouprava i većem uključenju pripadnika lokalnih zajednica na rešavanju svakodnevnih životnih problema.

Kaže da je više puta učestvovao na Evropskom molitvenom doručku u Briselu, kao i na Balkanskom molitvenom doručku, u Skoplju, Tirani i Beogradu.

Ističe svoje beogradske korene, ali i ličko, mačvansko i slovenačko poreklo i precizira da najveći broj prijatelja ima izvan stranke i politike.

Aleksandar Cvetković je rođen 1977. godine u Beogradu. Završio je Osnovnu školu „Janko Veselinović“ i XI beogradsku gimnaziju. A završio je i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Govori engleski jezik, a služi se nemačkim i francuskim.

Oženjen je i ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari