Aleksandar Jablanović za Danas o izlasku na kosovske izbore: Da li je moguće pomirenje i koalicija sa Srpskom listom? 1Foto: Medija centar

Aleksandar Jablanović, predsednik Partije kosovskih Srba, kaže za Danas da će ova stranka u septembru doneti odluku o izborima, te da on lično smtra da treba učestvuju jer bojkot za sada ne vidi kao opciju.

Jablanović napominje da parlamentarni izbori na Kosovu dolaze u dosta negativnom trenutku za Srbe. Pre svega, kaže, zato što najveće šanse za pobedu i dalje ima Samoopredeljenje i Aljbin Kurti. Smatra to jasnim pokazateljem da su akcije koje je njegova vlada preduzimala protiv Srba, dobro primljene kod velike većine Albanaca.

„Mi ćemo na glavnom odboru stranke u septembru mesecu da donesemo odluku o izborima (učešće, strategija i tempo kampanje). Ja lično smatram da na ovim izborima treba da učestvujemo i bojkot za sada ne vidim kao opciju. Sa druge strane ne želimo da nekom predizbornom koalicijom ograničavamo našu kampanju. Posebno koalicija sa Srpskom listom nije moguća.
Srpska lista duguje neka objašnjenja Srbima na Kosovu i Metohiji za određene štetne odluke i ona će na izborima morati da čuje šta građani o njoj stvarno misle“, navodi.

Jablanović ne isključuje mogućnost „povremene saradnje nakon izbora sa svim političkim akterima, pošto ćemo za neke probleme koje kao Srbi imamo morati da se okupljamo i sarađujemo, jer u protivnom naš opstanak na KiM biće težak“.

„Za nas je najvažnije da dobijemo podršku kod građana, da imamo jasnu i dvosmernu komunikaciju sa predsednikom Vučićem i Vladom Srbije i sa svim političkim snagama koje vide Kosovo i Metohiju kao nacionalno pitanje i pitanje opstanka Srba na KiM“, kaže on.

Predsednik PKS, upitan za saradnju sa Srpskom listom, kaže da na Kosovu i Metohiji postoje mnoge srpske političke opcije i sa nekima od njih je svakao moguća saradnja nakon izbora, ali da Srpska za sada nije jedna od tih.

Parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 9. februar. Poput Jablanovića i predstavnici drugih srpskih stranaka odbacili su mogućnost formiranja šireg srpskog bloka. Koalicije se mogu prijaviti za učešće na izborima do petka, 30. avgusta, nakon čega je jedino moguć samostalni nastup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari