Hoće li Šapić izdržati pun mandat na mestu gradonačelnika Beograda? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Aleksandar Šapić, još nije ni izabran za naprednjačkog gradonačelnika Beograda, a deo opozicije i javnosti već govori o novim izborima i postavlja pitanje hoće li ovaj put on izgurati do 2028, odnosno pun mandat, kao prvi čovek grada.

Sagovornici Danasa, iako kažu da je rano o tome govoriti, procenjuju da će to zavisi od predsednika države Aleksandra Vučića, da može i ne mora biti vezano da vanredne parlamentarne izbore, kao i da vlast nije ni pod kakvim političkim pritiskom da raspiše vanredne izbore u glavnom gradu.

Dok se socijalisti, koalicioni partneri SNS, nadaju se do novih izbora brzo neće doći, iz redova naprednjaka zasad poručuju da se na glasanje neće ići. Ipak, iskustvo pokazuje da u obećanja naprednjaka, kada je reč o izborima, ne treba verovati, jer njima održavanje izbora svake dve godine nije strano.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže dužina Šapićevog mandata zavisi isključivo od procene oko izbora 2027, odnosno redovnih predsednickih izbora koji će biti održani u aprilu 2027. i procene i odluke Aleksandra Vučića da li će eventualno te izbore spojiti sa novim vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima.

– U slučaju da se ne bude išlo na to, za očekivati je da mandat traje do kraja ili makar do blizu kraja, jer ostaje možda i pitanje za kraj 2027. (kada ističu mandati parlamentu i delu opština i gradova), a Beogradu i ostatku opština će mandati trajati do leta 2028. Pa ostavljam mogućnost da se ipak svi ti izbori spoje ili za april 2027. ili za kraj 2027, a zavisiće od procene onog kome možda bude odgovaralo da te izbore održi nesto ranije – objašnjava on.

Kako dodaje, svakako da će termin održavanja Expo možda uticati na to.

Aleksandar Šapić
Foto: Beoinfo

– Za sada nema drugih okolnosti koje bi mogle uticati na neke nove vanredne izbore, a teško da će ih i biti sve dok je i aktuelni saziv Narodne skupštine u zasedanju – procenjuje Stojanović.

Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike, pak misli drugačije pa kaže da je pitanje da li će Šapić izgurati pun mandat donekle odvojeno od pitanja da li će biti vanrednih izbora.

– Možda izbora ne bude, ali Šapić ne izgura pun mandat jer SNS odluči da ga zameni u nekom trenutku iz različitih motiva – navodi on.

Prema njegovim rečima, iako opozicija bodri svoje birače pričom kako će biti izbora u Beogradu pre sledećeg redovnog termina, on ne vidi nikakav politički pritisak na vlast da ih raspiše, niti interes to uradi.

– Čini mi se da je trenutno najveća letargija u opoziciji od proleća 2018, isto nakon beogradskih izbora, tako da vlast ima dosta širok manevarski prostor. Sad, i ta letargija iz 2018. se u jednom trenutku završila, i to prilično iznenadno, izbijanjem protesta “1 od 5 milliona”. Ako izbije neka nova politička kriza u narednim godinama, nije nemoguće da se Vučić odluči da raspiše vanredne beogradske izbore kao pokušaj da prevaziđe tu krizu – to je, uostalom, upravo bio cilj ovih izbora 2024. – podseća on.

Ali skreće pažnju na to da treba imati na umu da Vučić uopšte nike hazarder, to jest igra na sigurno.

– On je sve ovo vreme, i nakon izbora 2022. i 2023, imao većinu u skupštini grada sa preletačima – iz Zavetnika, POKS-a i sa Nestorovićeve liste. Ta većina je, naravno, postignuta u neravnopravnim izbornim uslovima, ali ju je on imao, i iz te pozicije većine je kretao u vanredne izbore – što znači da je imao istraživanja koja su mu pokazivala da je moguće da sastavi vlast, jer što bi se inače odricao pozicije u kojoj ima većinu. Tako da, i ako bude vanrednih izbora, vlast će na njih izaći kao favorit – ocenjuje Ivković.

Dok Miljan Mladenović, istraživački analitičar Novog trećeg puta, za Danas kaže da ne vidi kao realno održavanje izbora u Beogradu pre kraja mandata osim u slučaju vanrednih okolnosti.

– Rano je o tome govoriti još uvek. Više puta smo čuli i od predstavnika vlasti da vanrednih izbora u narednom periodu više neće biti, a u prilog punom mandatu govori i činjenica da vladajuća lista ima samostalnu većinu i u gradu i na republičkom nivou, a sva je prilika da će vlast zadržati i u većini, ako ne i u svim, gradskim opštinama u Beogradu. Osim u slučaju vanrednih okolnosti ne vidim kao realno rešenje održavanje novih izbora u Beogradu pre kraja mandata trenutnog sastava – zaključuje Mladenović.

Podsetimo, Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda iz redova socijalista, za ponedeljak je zakazao drugu sednicu u novom sazivu posle izbora 2. juna, a pred odbornicima na dnevnom redu biće izbor gradonačelnika Beograda i zamenika gradonačelnika. On kaže da ne bi trebalo da bude iznenađenja kada je reč o izboru gradonačelnika.

Kandidat za gradonačelnika liste „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, okupljenoj oko Srpske napredne stranke, koja je osvojila najviše mandata, je Aleksandar Šapić, koji je bio gradonačelnik i u prethodnom mandatu od 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari