"Reči lete, a dela ostaju, a Vučićeva su po pravilu u koliziji sa onim što priča": Kako su sagovornici Danasa videli predsednikov govor u UN 1foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

„Govor Aleksandra Vučića, predsednika Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u celini je u skladu sa njegovom uobičajenom retorikom. To je mešavina kalimero žalbi, hvalospeva i poneke ozbiljne konstatacije. Taj govor će se zaboraviti, kao i prethodni njegovi nastupi u roku od 24 sata“, kaže za Danas Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose evropskog pokreta u Srbiji.

Lopandić podseća da je Vučić govorio o opasnosti od nuklearne katastrofe, duplim standardima u međunarodnim odnosima, negativnim presedanima, kao što je bombardovanje i Kosovo i Metohija.

"Reči lete, a dela ostaju, a Vučićeva su po pravilu u koliziji sa onim što priča": Kako su sagovornici Danasa videli predsednikov govor u UN 2
Foto FoNet Milica Vučković

Lopandić: Sve će biti zaboravljeno u roku od 24 sata

„Međutim, nakon prvog slušanja Vučićev govor u GS UN najviše asocira na one zadatke u okviru nekog srednjoškolskog ‘kluba ujedinjenih nacija’ u kojima je cilj da se opiše nepravednost i licemerje svetskog geopolitičkog sistema. Sve je to u redu kada ne bismo znali ko govori, gde i u kom cilju“, napominje sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, sam govor predsednika Srbije dobrim delom posvećen je domaćoj javnosti. To bi trebalo da bude govor nekoga ko se predstavlja kao borac za nezavisnost i slobodu naroda, ali je to u praksi samo dok se ne pojavi kompanija koja će, kako kaže Lopandić, platiti više i brže za parče srpske zemlje, poput Rio Tinta i drugih.

„Uz uobičajene revizionističke i antizapadne elemente, poput konstatacije da su tajne službe krive za raspad SSSR i SFRJ, kao i uz minimalni nedostatak samokritike za dešavanja i nesreće 90-tih kojima je i sam aktivno doprineo, Vučić je relativno malo prostora posvetio ključnoj temi danas za nas. Odnosno ugroženosti srpske zajednice na KiM, pri čemu nije pomenuo ni neke od drastičnih kršenja međunarodnih obaveza Prištine, kao što je sporazum CEFTA-a i dr“, navodi Lopandić.

Sagovornik Danasa podseća da predsednik Srbije nije spomenuo ni regionalni kontekst na Balkanu, gde je stanje daleko lošije, nego pre deceniju, dobrim delom kao posledica spoljne politike SNS režima.

Dodaje i da Vučićevo hvalisanje o ekonomskom napretku nije bilo posebno ubedljivo.

"Reči lete, a dela ostaju, a Vučićeva su po pravilu u koliziji sa onim što priča": Kako su sagovornici Danasa videli predsednikov govor u UN 3
foto FoNet/Medija centar

Minić: Za svakog ponešto, a najviše za domaću publiku

„Govor predsednika Vučića na Generalnoj skupštini UN je, uobičajeno, bio veoma ambiciozan. Trebalo je da zadovolji i Istok i Jug i Zapad, a naročito domaću publiku. Za svakoga je bilo ponešto, a mogućnosti različitih tumačenja i dogradnje široko dostupne“, kaže za Danas Jelica Minić, članica Evropskog pokreta u Srbiji.

Tako je, kako kaže, u govoru Vučića, mala Srbija, kojoj su nezasluženo nanete tolike nepravde, stala na branik malih i potlačenih zemalja sveta, koje zlostavljaju veliki i moćni.

„Podržavajući integritet Ukrajine, saopšteno je da Rusija neće biti pobeđena, a da je NATO bombardovanje Srbije ustvari prava prethodnica kolapsa međunarodnog prava. Tu je usput bilo i jadanje na situaciju na Kosovu, gde se očekuje pomoć svetskih moćnika i organizacija. Istovremeno, očitana je lekcija velikim silama, dok u realnom vremenu, simultano, familija bivšeg američkog predsednika Trampa (i onoga na koga se Srbija kladi), vrši dalji biznis prodor u Srbiji“, napominje sagovornica Danasa.

Minićeva dodaje da je Vučić u GSUN naglasio da Srbija neće dozvoliti NATO-u da od nje napravi plen, dok, kako kaže, istovremeno vlasti Srbije čine sve da od zemlje naprave plen Rio Tinta.

„Stoga, možemo zaključiti da je ovaj govor zaista bio živopisan i raskošan po širokom spektru često kontradiktornih poruka, što mu je i bila namera“, zaključuje sagovornica Danasa.

"Reči lete, a dela ostaju, a Vučićeva su po pravilu u koliziji sa onim što priča": Kako su sagovornici Danasa videli predsednikov govor u UN 4
foto FoNet Božana Pavlica

Anđelković: Vučićeva dela u koliziji sa onim što govori

Da Vučićev govor neće proizvesti nikakav efekat bar kod onih koji su ga slušali u UN, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković, politički analitičar.

„Taj govor neće imati bilo kakav efekat u sferi međunarodnih odnosa Srbije, odnosno kada se radi o zaštiti naših nacionalnih interesa. Sile koje njih ugrožavaju, pogotovo na Kosovu i Metohiji, mnogo više drže do toga šta predsednik Srbije radi od onoga šta govori. U praksi on im pomaže da otmu Kosovo od Srbije i predaju ga Albancima u svojstvu njihove druge države“, navodi Anđelković.

Time, kako kaže, plaća ceh Vašingtonu i Briselu, jer Zapad ne voli diktatore, ali je spreman da sa njima sarađuje, makar neko vreme, ako mu geopolitički koriste.

„Znajući to Vučić se ponaša kao NATO asistent u vezi sa zaokruživanjem lažne kosovske države, a to što drži u UN govore suprotne tome, u kojima se poziva na Rezoluciju 1244, ništa ne znači. Reči lete, a dela ostaju, a Vučićeva su po pravilu u koliziji sa onim što priča“, objašnjava sagovronik Danasa.

Prema njegovim rečima, ta prevara ne prolazi van Srbije, a i kod nas samo kada se radi o ciljnoj grupi kojoj se režim obraća te je svojom hipnotičkom propagandom drži u stanju sužene svesti. Njoj se Vučić i ovaj put obraćao iz Njujorka, ocenjuje Aneđelković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je svoj govor u polupraznoj sali u Ujedinjenim nacijama za koji se, kako je napisao na svom Instagramu, pripremao tako što mu je u pomoć pristigao bivši teniser Janko Tipsarević i pomogao mu da prevaziđe tremu pred nastup.

Predsednik je u svom govoru u Ujedinjenim nacijama štošta pomenuo. Citirao je i Mahatmu Gandija, i rekao kako naša država, kao mesto gde postoji sloboda i pravda, poštuje principe UN.

„On je rekao da ne postoji put ka miru, mir je put. U tom duhu obraćam vam se u ime Republike Srbije, zemlje slobode i pravde. Uprkos globalnim izazovima, istrajava u očuvanju principa UN i međunarodnih zakona“, naveo je Vučić.

Primetio je i kako je svet „na ivici nuklearne katastrofe i nuklearnog hololausta“.

„Živimo u svetu gde niko nikoga ne sluša, moramo da razgovaramo i kada se ne slažemo. Moramo da zaustavimo praksu dvostrukih standarda, da vratimo veru u međunarodno pravo, da vratimo veru u mir, jedini put koji nema alternativu. Dugujemo to svakoj žrtvi u svetu, trenutnim i budućim generacijama“, rekao je Vučić, i dodao kako Srbija nije sluga niti SAD niti Rusije, već ima sopstvene interese i politiku koju treba da vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari