Aleksandar Vučić iz Pariza: Nije bio u planu susret sa Kurtijem, ne znam o čemu bismo pričali 1Printskrin TV Pink

Nije bilo inicijativa da se sretnem sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Ne znam ni o čemu da razgovaramo. On je birao sa kojim predstavnicima BiH će se sastati, pa se pitam kakvi su to licemerni principi o poštovanju teritorijalnog integriteta, rekao je novinarima Aleksandar Vučić, predsednik Srbije koji je u Parizu na dvodnevnom Mirovnom forumu.

Prema njegovim rečima, svima na Zapadu je jasno da Kurti ne želi da formira ZSO.

– Mislim da je svima njima jasno da Kurti ne želi da formira ZSO, ne želi napredak u dijalogu, a da je sve ostalo bilo balkanski trikovi koji su funkcionisali na dan, dva. Za nas je važno da očuvamo život Srba na KiM, da sačuvamo mir, ali ne verujem da će ikada doći do formiranja ZSO dok je na vlasti u Prištini Kurti – naveo je Vučić.

Na pitanje da li je bilo komentara na tvrdoglavost Kurtija da ne ispunjava dogovoreno, Vučić kaže da i kada ih je bilo, i da je bilo i mnogo više nego što je očekivao, ne bi javno govorio to jer, kako pojašnjava, da hoće, oni bi sami to rekli javno.

On će večaras u Jelisejskoj palati imati sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim će razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine.  Kako je rekao može se očekivati Makron pre kraja godine u Beogradu.

Vučić je naveo da je sa premijerom Belgije Aleksanderom de Kroom razgovarao o KiM, o izveštaju Evropske komisije, o bilateralnim odnosima, dolasku belgijskih kompanija.

Na pitanje o tome da li su tačne tvrdnje opozicije da su njemu izbori potrebni za priznavanje nezavisnosti Kosova, odgovara citiranjem Aleksandra Tijanića „svako se kreće u granicama svoje pokvarenosti“.

– Nezavisno Kosovo, makar iz ugla Albanaca i Zapada, je nastalo u vreme baš to Marka Jakšića i DSS i Slobodana Samardžića i svih ostalih. Miloša Jovanovića koji je tada bio savetnik ili šta već…Pošto se to desilo u njihovo vreme 85 zemalja je priznalo nezavnosnost a u vreme od kada sam ja predsednik 27 zemalja je povuklo priznanje – rekao je Vučić.

Kako je dodao, nijedna zemlja to niej uradila u njihovo vreme jer to tadašnaj vlast nije ni tražila. On je podsetio na depeše Vikiliksa u kojima se, kako je naveo, navodi da su „oni koji su na listi „Srbija protiv nasilja“ oni koji su molili Zpada ne da ne prizna Kosovo, nego da to urade kada dođu na vlast.

– Nikada neću priznati nezavisnost Kosova. Ali laži slušam 11 godina. I mnogo lažnih rodoljuba su mi držali pridike i nikada mi nisu rekli izvini – kazao je Vučić.

Izjavu kandidata Dveri i Zavetnika za gradonačelnika Ratka Ristića da je u intervjuu Danasu rekao da je Beograd na vodi urbanistička nakaza, nije želeo da komentariše, osim rekavši da je „to onaj koji je trpao vodu u cevi“ i da „to nije ni važno“.

On je ponovio da je ista stvar dati glas listu „Srbiji protiv nasilja“ ili Milošu Jovanoviću, jer ej to glas za Dragana Đilasa, predsednika SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari