Zašto Vučić zasad prepušta premijerki da "gasi" proteste poljoprivrednika i poštara? 1Vučić i Brnabić Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako to nismo navikli, zasad prepušta premijerki Ani Brnabić da radi svoj posao i „gasi“ proteste poljoprivrednika i poštara.

Ipak, nije isključeno da će Aleksandar Vučić u narednim danima, a posle sastanka poljoprivrednika u protestu sa premijerkom Anom Brnabić u Kisaču u nedelju, saopštiti konačne rezultate tih pregovora ili pak zasluge za dogovor preuzeti na sebe.

Moguće je i da će, ukoliko se u nedelju ništa ne dogovori, on biti taj koji će stvar „preseći“, jer ne treba zaboraviti, traje izborna kampanja.

Zasad su reakcije Aleksandra Vučića o protestima bile upravo u duhu kampanje, jer ih je povezivao sa izborima.

Pa ih je u prvom komentaru okarakterisao kao politički motivisane.

– Pred svake izbore, bukvalno pred svake svi misle da vas ucene i da vam traže šta hoće – kazao je on.

Naredni njegov komentar je bio dosta oštriji.

– Što se štrajkova tiče, to je svakog dana, ne postoji dan otkad sam predsednik da nije bilo protesta, štrajkova. Mislim da poljoprivrednici imaju težak život, naročito stočari. Ovi koji štrajkuju, tu ima mnogo politike, zahtevi koji su bili teški za državu su im ispunjeni. Plaćaju minimalnu cenu goriva, mi smo im rekli platite, donesite račun i dobićete novac. Oni kažu ne, ja bih da ne platim. To nije moguće. Nema izuzimanja iz poreskog sistema. Nema izuzimanja nikoga. Nema izuzimanja Željka Mitrovića, Zvezde i Partizana – rekao je Aleksandar Vučić.

On je poentirao, rekavši da „kada štrajkuju poljoprivrednici, oni traže vaš novac“.

– I vaš novac umesto da završi u dobrom putu ispred vaše kuće, u tome da vaše dete ima bolju bolnicu, završiće u njihovim džepovima – izjavio je tokom proteklog vikenda Vučić.

Aleksandar Vučić u ovoj kompanji komunicira prema glasačima pozitivne stvari

Odgovor na pitanje zašto se Aleksandar Vučić još direktno ne meša u reašavanje protesta, za Dejana Bursaća, istraživača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, sam je po sebi jasan.

– Mada ako bismo hteli da budemo cinični mogli bismo da kažemo da to jeste u nadležnosti Vlade a ne u nadležnosti predsednika Republike. Ali znamo svi da je predsednik kod nas fokus političke moći u ovakvoj postavci kakvu imamo. Tako da bi se očekivalo da on to rešava kao što je ranije rešavao neke stvari – kaže on za Danas.

Kako dodaje, čini mu se da je sve stavljeno u funkciju kampanje.

aleksandar vučić, ana brnabić
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

– Da je zato rešeno da Vučić u ovoj kompanji komunicira prema glasačima pozitivne stvari poput ekonomskog napetka, razvoja, infrastrukture itd i da time svojom ličnom polpularnošću povećava i rejting SNS liste. Dok će neki drugi funkcioneri i službenici vlade, premijerka i ministri, da rešavaju te manje popularne stvari, blokade, štrajkove, probleme itd. Time neće ugroziri Vučićevu popularnost koja je ipak primarna u osiguravanju dobrog rejtinga SNS – objašnjava Dejan Bursać.

Predsednik Srbije rešavao i probleme zaduženih u švajcarcima

I politikologu Bobanu Stojanoviću je ovo čudno. I on je očekivao da će krajem ove nedelje Vučić da se pojavi kao mesija i ode na razgovore sa poštarima i ispuni sve traženo.

– Slično sam očekivao i sa poljoprivrednicima. To je postao mehanizam. Setimo se da je Vučić rešavao i probleme zaduženih u švajcarcima i niz drugih protesta. Na kraju se odlazilo kod predsednika Republike. To sam očekivao i sad, posebno što je izborna kampanja – kaže Stojanović za Danas.

Prema rečima našeg sagovornika, jedino objašnjenje koje može da razume je da se nije želeo ulazak u eventualne probleme ili nekotrolisane situacije u razgovorima sa poštarima i poljoprivrednicima.

– To je jedini razlog koji mogu da vidim zašto se on nije piavio kao mesija koji sve spašava. Ali i dalje ne otpisujem da narednih nekoliko dana on na medjima sa nacionalnom frekvencijom saopšti da je uticao na Anu Brnabić da mora da se izađe u susret pošarima i poljoprivrednicima – zaključuje Boban Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari